Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ķīnas un Japānas ārlietu ministri aizvadījuši saspringtas sarunas par strīdīgajām salām

Ķīnas un Japānas ārlietu ministri otrdien ANO aizvadījuši saspringtas sarunas par Senkaku salām, Pekinai apsūdzot Tokiju Ķīnas suverenitātes pārkāpšanā, trešdien informēja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Ķīnas ārlietu ministrs Jans Dzječi savam Japānas kolēģim Koičiro Gembam pavēstījis, ka abu valstu attiecības saglabāsies saspringtas tik ilgi, kamēr Japāna neatteiksies no Senkaku salu iegādes, liecina Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojums. "Ķīnas puse nekādā gadījumā necietīs nekādu vienpusēju rīcību ANO Ģenerālās asamblejas sānu sarunās par Djaoju salām," norādījis Ķīnas ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka pēdējo nedēļu laikā uzliesmojušas Japānas un Ķīnas domstarpības par Senkaku salu piederību, taču situāciju Austrumķīnas jūrā vēl vairāk sarežģījušas arī Taivānas pieteiktās pretenzijas uz daļu no šī arhipelāga. Ķīnieši arhipelāgu dēvē par Djaoju salām. Tās atrodas 400 kilometru attālumā no Japānai piederošās Okinavas salas galvaspilsētas Nahas un 200 kilometru attālumā no Taivānas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas ķīnieši atklājuši vēl XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, un Senkaku salas tad nokļuva ASV jurisdikcijā. 1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt. Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves. Domstarpību saasināšanās Pekinas un Tokijas starpā novedusi pie ielu protestiem Ķīnā un uzbrukumiem japāņu uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka 11.septembrī Tokija apstiprināja lēmumu par privātā īpašumā bijušo salu iegādi. Oficiālais salu īpašnieks būs Japānas Krasta apsardze. Ķīnas un Japānas ārlietu ministru sarunas ir augstākā līmeņa abu pušu tikšanās, kāda notikusi kopš šī paziņojuma. Gemba, atbildot uz Ķīnas ministra iebildumiem, aicinājis Pekinu saglabāt maksimālu savaldību, norādot uz nesenajiem uzbrukumiem Japānas uzņēmumiem Ķīnā, atklājusi kāda augsta ranga japāņu amatpersona. "Viņš uzstāja, ka vardarbību nevar paciest," norādījusi amatpersona, piebilstot, ka abu valstu ministru tikšanos pieprasījis tieši Gemba.

Ķīnas ārlietu ministrs savukārt sacījis Gembam, ka par attiecību saasināšanos atbildīga tikai un vienīgi Japāna un atkārtojis Ķīnas valdības aicinājumu Tokijai "izlabot savu kļūdu un pārtraukt visas darbības, kas skar Ķīnas teritoriālo suverenitāti". "Tikai rīkojoties tā, divpusējās attiecības var atgriezties pie veselīgas un stabilas attīstības," paziņojis Jans.

Diplomāti ANO aģentūrai AFP atklāja, ka ministriem nekādu progresu sarunās nav izdevies panākt. Tomēr abas puses - gan Ķīnas Ārlietu ministrija, gan minētā Japānas amatpersona - apstiprinājušas, ka sarunas turpināsies. Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka turpināsies arī konsultācijas.

Otrdien Pekinā tikās abu valstu viceministri, bet arī viņiem diplomātisko spriedzi mazināt neizdevās. Pēdējās dienās Senkaku salu apkaimē manīti Ķīnas valdības kuģi, bet trešdien no tiem nav bijis ne miņas, informēja Japānas Krasta apsardze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits