Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kurš kandidāts labāks Latvijai?

ASV pilsoņi otrdien vēl jauno ASV prezidentu. Vēlēšanu sīvākie konkurenti ir demokrāts Baraks Obama un republikānis Džons Makeins. Paredzams, ka jaunā ASV prezidenta vārdu pasaule varētu uzzināt jau trešdienas rītā. Diena jautā - kurš kandidāts būtu labāks Latvijai?

Ints Rupners, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja vietnieks:

Abi ļoti cītīgi pieminēja debatēs Baltijas valstis. Ko tas īsti nozīmē, mēs nezinām. Džons Makeins daudz brīvāk izteicies Krievijas jautājumos nekā Baraks Obama. Kurš būs labāks Latvijai, ir grūti pateikt. Makeina Eiropas politika ir zināma, viņš ir daudz ceļojis, ticies ar visiem dūžiem. Obama ir kosmopolītiskāks. Es domāju, ka Amerikas latviešu vecākā paaudze balsos par republikāņiem, jaunākā paaudze sākusi domāt patstāvīgāk un skatīties apkārt, tā noteikti balsos par Obamu. Daudziem ir aizspriedumi pret Makeina 72 gadiem un viņa aizmuguri — gubernatori Sāru Peilinu. Es neatbalstu nevienu no viņiem. Ne Obamam, ne Makeinam nav ko teikt, viņi nezina ekonomiku un finanses.

Ojārs Kalniņš, bijušais Latvijas vēstnieks ASV:


ASV un Latvijas labās attiecības turpināsies gan ar Makeinu, gan Obamu. Aiz katra prezidenta ir daudz padomnieku un ārpolitikas ekspertu. Makeina komandā ir labi pazīstamie lobisti Rendijs Šeinemanis, Stīvs Bīgens. Protams, Makeins pats te ir vairākas reizes bijis. Demokrātiem ir cilvēki, kas strādāja Klintona administrācijā, — Rons Asmuss, Dans Frīds un Ričards Holbruks. Viņi būtu iespējamie kandidāti darbam Valsts departamentā. Abās pusēs ir stingri NATO atbalstītāji, viņiem ir izpratne par Baltijas valstu reģionālo nozīmi. Eiropa uzskata, ka Obama būs atvērtāks. Makeinu ietekmē Buša politika, Eiropa atceras, ka viņa prioritāte nebija spriest kopā. Eiropā cer, ka Obamam būs jauna pieeja ārpolitikā.

Plašāk par ASV prezidenta vēlēšanām lasiet Māra Diņģeļa rakstā "Vēlēšanu cīņā galvenais - ekonomika un santehniķis" otrdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits