Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Laikraksts: Ziemeļkoreja pieļauj domu par jaunu kodolizmēģinājumu

Ziemeļkoreja varētu veikt vēl vienu kodolizmēģinājumu, ja plānotā tāla darbības rādiusa raķetes palaišana novedīs pie ASV pārtikas piegāžu atcelšanas, trešdien ziņo Phenjanai lojāli noskaņotais Japānas laikraksts Choson Sinbo.

Kā jau vēstīts, Ziemeļkoreja paredzējusi palaist raķeti no 12. līdz 16.aprīlim, pieminot Ziemeļkorejas dibinātāja Kima Irsena 100.dzimšanas dienu. Atbilstoši Phenjanas versijai tāla darbības rādiusa raķete transportēs satelītu, taču ASV, Japāna un Krievija, kā arī citas valstis aicinājušas Ziemeļkoreju no šīs ieceres atteikties, un pat Phenjanas vistuvākais sabiedrotais - Ķīna - pauda satraukumu par ziemeļkorejiešu plāniem.

Vašingtona uzskata, ka satelīta palaišana ir vāji slēpts raķetes izmēģinājums, kas kvalificējams gan kā ANO rezolūciju, gan kā februārī noslēgtās divpusējās vienošanās pārkāpums.

Saskaņā ar februārī panākto vienošanos Ziemeļkoreja piekrita daļēji iesaldēt savas kodolaktivitātes un neveikt raķešu izmēģinājumus, apmaiņā pret to saņemot 240 000 tonnu pārtikas no ASV. Reaģējot uz Phenjanas lēmumu palaist raķeti, Vašingtona pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aptur plānoto pārtikas piegādi Ziemeļkorejai.

Choson Sinbo vēsta, ka, atbildot uz to, Phenjana var atgriezties pie savām kodolaktivitātēm un atteikties no apņemšanās neveikt tāla darbības rādiusa raķešu izmēģinājumus, kodolizmeģinājumus un urāna bagātināšanu.

ASV solis pārtikas palīdzības jautājumā var "pagriezt pulksteni atpakaļ uz laiku pēc 2009.gada aprīļa", kad mēnesi pēc tāla darbības rādiusa raķetes palaišanas Ziemeļkoreja veica savu otro kodolizmēģinājumu, raksta Choson Sinbo, piebilstot, ka Phenjana no plānotās satelīta palaišanas neatteiksies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits