Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latvijas karavīrus Afganistānā satrauc, ka atalgojuma dēļ NBS pamet profesionāļi

“Paskaties uz Aigaru, viņš naktī atbrauca no posteņa. Izskatās kā večuks, bet viņam tikai 30 gadu. Sēdējis kalna postenī bez kārtīga ēdiena, nav varējis normāli gulēt. Viņš teica, ka naktī iemidzis tikai uz trim stundām,” tā par kaprāli Aigaru Klaušu, kas naktī atgriezās no posteņa _Mace, man _stāsta seržante Vija Boka. Viņa šajā Latvijas armijas afgāņu armijas bataljona grupā pilda mediķa pienākumus. Kalnu posteņos karavīri dzīvo pastāvīgā stresā, stāstīja sežante, kas Bostikas bāzē ieradās jūlijā.

“Šī man ir jau piektā misija un arī pati grūtākā. Smagākās bija divas dienas – 10.septembris un 10.oktobris. Protams, arī vēlēšanu diena 20.augustā nebija nekāda vieglā, jo tika uzbruks visiem mūsu posteņiem. Atgriežoties no 10.oktobra kaujas toreiz starp ievainotiem bija divi latviešu karavīri. Tas bija uzbrukums Barge Matal postenim, kur bija daudz cietušo. Tika uzbrukts konvojam un cietušos veda no abām kaujas vietām. Savukārt 3.oktobrī bija smagi gaidīt Bostikas bāzē, kamēr ar helikopteriem atvedīs cietušos. Helikopteri ilgstoši nevarēja droši nosēsties kaujas vietā,” par piedzīvoto stāsta V.Boka, kas nodeva arī savas asinis kaujā cietušam karavīram.

Latvijas kontingenta karavīri ceturtdien veica kārtējo afgāņu armijas apmācību, mācot šaut ar amerikāņu triecienšautenēm N16. Seržante V.Boka tajā laikā rūpējas par medicīnisko nodrošinājumu, gadījumā, ja rastos tāda vajadzība. Šaušanas laukums iekārtots apmēram 100 metru attālumā no bāzes perimetra. Pavisam netālu ir Kunāras upe, bet aiz tās afgāņu ciemats. Uz šīm apmācībām karavīri ierodas bruņojumā – ar ķiverēm un bruņuvestē. Pēc V.Bokas teiktā afgāņi var paveikt savus pienākumus labi, ja to vēlas. Tomēr esot grūti panākt, lai viņi ilgstoši koncentrētos vienam darbam. Tas esot tā kā ar maziem bērniem, kam ātri apnīk viena rotaļlieta. Seržante V.Boka sacīja, ka pati jau apradusi ar regulāro lielgabalu šaušanu no šīs bāzes, lai gan reizēm pēkšņs šāviens liekot sarauties.

Kā novēroja Diena, Afganistānā izvietotā Latvijas kontingenta karavīrus uztrauc valsts armijas nākotne. Par to neesot skaidrības. Nopietns ir jautājums, vai netiks samazinātas militārpersonu algas, kas šogad izdarīts jau divas reizes. Saskaņā ar neoficiālu informāciju Nacionāli Bruņoto spēku štābā saņemti ļoti daudz atlūgumu. Latvijas armijai tas var nodarīt ļoti lielu ļaunumu, jo parasti tādās reizēs armiju atstāj labi speciālisti. Lai gan dažas amatpersonas pret to izturas vienaldzīgi, laba seržanta sagatavošanai ir nepieciešami vairāk kā desmit gadu. Atļaujot no Bruņotajiem spēkiem aiziet karavīriem, kuri jaunu darba vietu var sameklēt Lielbritānijā, ASV, Francijas ārzemnieku leģionā, ļoti ilgā laikā Latvijai nebūs iespējams atgūt zaudēto. Tieši šeit Afganistānā ir ļoti labi redzams, ko devusi profesionāla armijas sagatvošana pēdējo desmit gadu laikā. Karavīri ir apmācīti cīņai ar teroristiem, izvairīties no spridzekļiem, piedalīties kaujā apdzīvotā vietā, rīkoties ar modernākajiem ieročiem. Tas viss palīdz sekmīgi darboties Afganistānā, turklāt tas ļauj pasargāt sevi no bojāejas.

Atzinīgi Bostikas bāzē par Latvijas karavīriem izsakās ASV militārpersonas, ar latviešiem veiktas kopīgas operācijas.  Kunāras provincē izvietoto Latvijas karavīru komandieris majors Ilmārs Lejiņš atzīst -  ir ļoti labi, ka mūs personīgi pazīst amerikāņu karavīri, vajadzības gadījumā zinās, kam nākt palīgā.


Top komentāri

zum
z
Memljaku komentari. Politikjus var necieniit,bet savi karaviri ir jaciena!
benkiss
b
Vaargulju banda un apliceeji! Lepojushies buutu ar saviem karaviiriem nevis tik gaazt suudus virsuu - sleepjoties aiz datora! Latvijai vajadziiga profesionaala armija un kaujaas ruudiita armija, lai to panaaktu - jaapiedalaas misijaas!!! 100% par Jums! Turaas Viiri un Sievas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaisa triecienā nogalināts Hamās līderis Libānā

Gaisa triecienā Libānas dienvidos pirmdien nogalināts palestīniešu grupējuma "Hamās" līderis šajā valstī, pavēstīja grupējums, vienlaikus mediji vēsta par triecienu palestīniešu bē...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits