Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lībijai revolūcijas otrajā gadadienā draud jauni protesti

Divus gadus pēc nemieru sākuma, kuru rezultātā tika gāzts diktatora Muamara Kadafi režīms, Lībiju sagaida jauni vērienīgi protesti, kuru dalībnieki pārmet jaunajai varai reālu reformu trūkumu. Plašas demonstrācijas Lībijā gaidāmas jau 15.februārī.

Tuvojoties "17.februāra revolūcijas" gadadienai, varasiestādes devušas rīkojumu drošības spēkiem būt gatavībā potenciālajiem protestiem un gadadienai veltītajām svinībām.

Tikmēr tautā pieņemas spēkā neapmierinātība ar jauno varu, kurai opozīcija izvirzījusi virkni prasību, tostarp aizliegt bijušā režīma amatpersonām ieņemt valsts amatus, izformēt kaujinieku grupējumus un reformēt augstāko izglītību. Un saukļi, kas izskan no protestētāju mutēm, arvien vairāk līdzinās tiem, kas bija dzirdami nemieru laikā pirms diviem gadiem. Tiek aicināts gāzt režīmu, organizēt tautas sacelšanos un pilsoniskās nepakļaušanās kustību, lai gāztu pie varas esošos.

Šādas noskaņas savukārt pamudinājušas iedzīvotājus veidot pārtikas un degvielas uzkrājumus, pieļaujot, ka pēc 15.februāra normāla dzīve valstī varētu apstāties. Kādi spēki stāv aiz šiem aicinājumiem uz protestiem, nav zināms, bet Lībijas amatpersonas un vairākas organizācijas, tostarp islāmistu grupas, tur aizdomās vecā režīma pārstāvjus.

Lībijas austrumu pilsētā Bengāzī, kas bija viens no nemieru karstākajiem punktiem, aicinājumi uz protestiem aktīvi izskanējuši arī sociālajos tīklos. "Aicinājumus uz demonstrācijām attaisno vairākas samilzušas problēmas, piemēram, inflācija, lielā dzīves dārdzība un augstais bezdarbs jauniešu vidū," aģentūrai AFP norādīja bijušais politieslodzītais Mohameds al Muftijs. "Šī kustība ir arī politiski motivēta, ņemot vērā prasības pēc federālisma un izaicinājumus, kādi tiek mesti asamblejas un valdības lēmumiem un izdarītajām izvēlēm," viņš piebilda. Lībijas jaunās varasiestādes tikmēr cenšas mācīties no incidentiem kaimiņvalstī Ēģiptē, kur revolūcijas otrā gadadiena pagājušajā mēnesī atnāca līdz ar vardarbīgiem protestiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits