Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Lielā sprādziena miniversijas stāstīs par pasaules sākumu

Trešdienas rītā pazemē zem klusiem ciematiem pie Francijas un Šveices robežas 27 kilometrus garajā ceļā cauri Lielajam hadronu paātrinātājam tiks nosūtīts pirmais protonu kūlis, sākot apjomīgāko fizikas eksperimentu cilvēces vēsturē. Zinātnieki cer, ka tas sniegs jaunu informāciju par pasaules uzbūvi un tās pirmsākumiem.

Milzu ātrumā lidojošo protonu sadursmēs varētu rasties elementārdaļiņas, kas izskaidrotu masas rašanos vai apstiprinātu citu visumu vai dimensiju eksistenci. Pirmie rezultāti tiks iegūti jau nākamgad, saka paātrinātāja veidotāji Eiropas kodolizpētes organizācija (CERN).

Rekordskaitļi

6,4 miljardus eiro (4,5 miljardus latu) izmaksājusī ierīce tika būvēta vairāk nekā desmit gadu. Arī pārējie parametri ir galvu reibinoši, raksta Scientific American: 27 kilometrus garajā paātrinātājā izvietoti gandrīz septiņtūkstoš magnētu, kuri kalpos par protonu kūļu "stūrmaņiem". Tā kā tajā radīts gandrīz pilnīgs vakuums un temperatūra tikai par 1,9 grādiem pārsniedz absolūto nulli, protoni (katrā kūlī to būs līdz simt miljardiem) varēs lidot gandrīz gaismas ātrumā un starp sadursmēm paies 25 nanosekundes. Katram protonam būs aptuveni septiņi teraelektronvolti enerģijas — ar to pietiktu, lai uzvārītu 2000 litru ūdens. Ik sekundi tiks iegūts pusmiljards megabaitu datu, kurus "izsijās" desmitiem tūkstoši datoru un aptuveni 5000 zinātnieku.

Kad Kolumbs kuģoja uz rietumiem, viņš neatrada, ko bija cerējis atrast, taču atrada kaut ko vēl interesantāku, viens no eksperimenta dalībniekiem Džozefs Likens CNN eksperimenta nozīmi skaidroja ar vēsturiska piemēra palīdzību. Es gribētu redzēt kaut ko negaidītu, Reuters savukārt sacīja Mičiganas universitātes teorētiskās fizikas profesors Hērarts "t Hofts. Iespējams, Lielais hadronu paātrinātājs mums parādīs lietas, par kuru eksistenci nezinājām. Tā kā kontrolētos apstākļos daļiņu sadursmes tik lielā ātrumā nav notikušas, diezgan liela ir iespējamība, ka līdzās jau zināmajām un teorētiski paredzētajām elementārdaļiņām radīsies arī jaunas, kuru izpēte varētu satricināt pasaules teorētiskos pamatus. Pat ja tā nenotiks, pateicoties paātrinātājam, papildu ticamību iegūs kāda no pašlaik konkurējošajām teorijām.

Pasaule nebeigsies

Citu atklājumu vidū, Lielais hadronu paātrinātājs varētu palīdzēt atklāt Visumu caurvijošās tumšās enerģijas un tumšās matērijas dabu, izskaidrot vairāku teorētiskās fizikas modeļu pretrunas un radīt miniatūras "tārpejas", kas teorētiski apstiprinātu iespēju ceļot laikā. Vairāki zinātnieki pat pieļauj, ka paātrinātājā varētu rasties pirmā laika mašīna, pa kuru mūsdienās iekļūtu elementārdaļiņas no nākotnes, raksta New Scientist. Tiesa, vairums fiziķu to uzskata par neiespējamu, norādot, ka kosmiskie stari regulāri triecas cauri Zemes atmosfērai, nereti atbrīvojot vēl lielāku enerģiju, nekā būs iespējams sasniegt paātrinātajā, taču līdz šim mūs nav nedz aprijis melnais caurums, nedz apciemojuši viesi no nākotnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits