Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Londonas finanšu sirdī protestē pret kapitālismu

Demonstranti neapmierināti ar pasaules ekonomisko kārtību Kapitālisms nedarbojas, un nav vērts to lāpīt - ar šādu saukli Londonas ielās trešdien iznāca politiski raibu demonstrantu tūkstoši. Kamēr Lielā divdesmitnieka (G20) līderi gatavojās ceturtdienas samitam, kura galvenais uzdevums ir atrast vienotu atbildi globālajai krīzei, demonstranti pieprasīja pielikt punktu sistēmai, kuru valstu līderi vēlas atveseļot. Kā jau iepriekš prognozēja policija, demonstrācijās neiztika bez incidentiem.

Politiski raibs pūlis

Laiks Londonā trešdien bija demonstrācijām labvēlīgs - nevis tradicionālais smidzinošais lietus, bet spoža saule un pavasarīgi silts laiks. Demonstranti sapulcējās pie četrām metro stacijām netālu no Londonas finanšu sirds Sitijas, lai no turienes dotos uz laukumu pie Anglijas Centrālās bankas. Dalībniekus uzmundrināja līdzpaņemtās bungas, svilpes un MP3 atskaņotāji ar pastiprinātājiem, kuros pārmaiņus skanēja Boba Dilana un Boba Mārlija balsis.

Protesta Financial Fools" Day (finanšu muļķu diena) organizatori bija iecerējuši katru no gājieniem veltīt savai tēmai un nodēvējuši tos par "četriem zirgiem" - "sarkanais zirgs" bija gājiens pret karu, "zaļais zirgs" - pret klimata pārmaiņām, "melnais" - pret valsts zemes privatizāciju, bet "sudraba zirgam" bija jāsapulcina tie, kas nosoda finanšu noziegumus. Tomēr rezultāts atšķīrās no gaidītā, jo, kā novēroja Diena, "zaļā zirga" rindās bija arī anarhisti un patērētāju tiesību aizstāvji. Kad gājieni - kopumā tajos piedalījās aptuveni 4000 cilvēku - saplūda nelielajā Sitijas laukumā, dalībnieku plašais interešu spektrs kļuva vēl uzkrītošāks - pūlī bija redzami gan zaļie aktīvisti papagaiļu tērpos, gan komunisti ar Ķīnas karogiem rokās. Visus sanākušos vienoja neapmierinātība ar nodokļu maksātāju naudas tērēšanu banku atbalstam un ar kapitālismu vispār. "Gribam revolūciju!" skaļrunī skandēja kāda gados jauna demonstrante.

Uzbrūk bankai un policijai

Policija bija jau iepriekš brīdinājusi, ka demonstrācijās iespējami incidenti, jo interneta sociālajos tīklos bija izskanējuši aicinājumi "apēst baņķierus". Sitijā strādājošajiem policija ieteica trešdien ģērbties neuzkrītoši un izvairīties no demonstrantu izaicināšanas. Gājiena laikā uz ielas patiešām nebija manāmi banku darbinieki, bet daudzi notiekošo vēroja pa logiem.

Bažījoties par iespējamo vardarbību, daudzi veikali tika slēgti un to skatlogi paslēpti aiz biezām finiera plāksnēm. Tomēr bez izsistiem logiem neiztika - kāda demonstrantu grupa izsita logus britu valdības pērn izglābtās bankas RBS birojam. Daži demonstranti uzbruka arī policistiem, apmētājot viņus ar tukšām alus skārdenēm.

Daži nevalstisko organizāciju aktīvisti policiju kritizēja par miermīlīgas demonstrācijas pārlieku dēmonizēšanu, kas, viņuprāt, veicinājusi vardarbību. Kāds kustības Climate Camp loceklis, kurš nevēlējās nosaukt savu vārdu, Dienai teica, ka "policijas naidīgā izturēšanās provocē attieksmi "mēs viņiem parādīsim". Ejot prom no demonstrantu pārblīvētā laukuma, ievēroju, kā tam enerģiskā solī tuvojas melnā tērptu jauniešu pulciņš maskās. BBC ziņoja, ka šie paši jaunieši vēlāk uzbruka policistu ķēdei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits