Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lukašenko prasa paātrināt AES celtniecību

Baltkrievijas valdībai uzdots trīs mēnešos atrast celtniecības vietu un sadarbības partnerus


Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pieprasījis valdībai paātrināt valstī pirmās atomelektrostacijas (AES) celtniecību. Prezidents teicis, ka sagatavošanas darbi noris pārāk lēni — lielākās problēmas esot ar par celtniecības vietas un darbuzņēmēja izvēli.

Oficiāli Minska lēmumu celt atomelektrostaciju pieņēma šīgada janvārī, paaziņojot, ka tam tiks iztērēti četri miljardi ASV dolāru (1,8 miljardi latu). AES varētu nodrošināt ceturto daļu lelektroenerģijas patēriņa valstī. Tās kopējā jauda iecerēta 2000 megavatu apjomā. Pašlaik Baltkrievijas energosistēma par vairāk nekā divām trešdaļām ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm. Valdība cer, ka pirmais energobloks ekspluatācijā tiks nodots 2016.gadā, bet otrs — vēl pēc diviem gadiem.

Minska vēl aizvien nav izšķīrusies par atomelektrostacijas celtniecības vietu. Tiek izskatītas trīs iespējas. Pēc Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras noteikumiem jānosaka vismaz divi varianti: galvenais un rezerves. Šī darba pabeigšanai A.Lukašenko valdībai devis 3—4 mēnešus.

Vēl viena problēma saistīta ar darbuzņēmēja atrašanu. Minska vēlas būvēt AES ar jaunākās paaudzes ūdensbaseina tipa reaktoru, kuru var piegādāt trīs uzņēmumi: Krievijas Atomstrojeksport, Francijas Areva un ASV un Japānas uzņēmums Westinghouse—Toshiba. Maija beigās Baltkrievija visiem potenciālajiem sadarbības partneriem nosūtīja piedāvājumu iesaistīties konkursā. Spriežot pēc A.Lukašenko paziņojumiem, atbildi Minska pagaidām nav saņēmusi.

Prezidents sacīja, ka nepieciešams "vēlreiz oficiāli piedāvāt sadarbību Francijas—Vācijas uzņēmumam, kā arī japāņiem, amerikāņiem un krieviem, ja viņi izrādīs interesi". Lukašenko norādīja, ka mēneša laikā ikviens uzņēmums var vērsties pie viņa vai arī kādas citas no valsts augstākajām amatpersonām ar sadarbības piedāvājumu. "Pēc mēneša mēs beigsim pieņemt piedāvājumus," uzsvēra prezidents.

Baltkrievijas Uzņēmēju savienības goda priekšsēdētājs Aleksandrs Potupa uzskata, ka galvenā problēma saistīta tieši ar piemērota darbuzņēmēja atrašanu. "AES izveide ir nopietns projekts, kas nebeidzas ar stacijas uzcelšanu. Tajā ietilpst arī ilgtermiņa sadarbība, ieskaitot kodoldegvielas piegādi AES un tās utilizāciju." Tāpēc viņš par reālāko iespēju uzskata Minskas sadarbību ar Krieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits