Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mediji: Kalmanoviča slepkavība, iespējams, saistīta ar viņa darbību farmācijas biznesā

Krievijas uzņēmēja un mecenāta Šabtaja fon Kalmanoviča slepkavības iemesli pagaidām ir ļoti neskaidri, taču iespējams, ka tā saistīta ar viņa darbību farmācijas biznesā, otrdien vēsta Krievijas mediji.

Atsaucoties uz kādu anonīmu uzņēmēju, laikraksts "Vedomosti" raksta, ka triju valstu - Izraēlas, Krievijas un Lietuvas - pilsonim Kalmanovičam pagājušajā gadā bijis nopietns konflikts ar partneriem farmācijas nozarē.

"Viņi nodarbojās ar zāļu - insulīna un citu - kravu ievešanu Krievijā, viņiem bija liels zāļu bizness. Šis partneris, kā stāstīja Šabtajs, viņu piemānījis, tomēr es nezinu, kā šī lieta beidzās," avīzei stāstīja uzņēmējs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Savukārt viņa agrākais biznesa partneris un mūziķis Josifs Kobzons intervijā laikrakstam "Kommersant" pieļāva, ka Kalmanovičs, iespējams, gājis bojā, jo iesaistījies kādā svešā konfliktā.

"Šabtajs pats nemēdza konfliktēt. Viņš bija viltīgs, no tiem, kuri nelaidīs garām savu iespēju. Viņš, iespējams, iekļuvis konfliktsituācijā, mēģinot pārņemt tās vadību," klāstīja Kobzons.

Par Kalmanoviča uzņēmēja gaitām daudz kas nav zināms, norāda "Vedomosti", savukārt laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz Krievijas Valsts domes deputāta liberāldemokrāta Alekseja Mitrofanova teikto, raksturo viņa biznesu kā tādu, kas darbojies pēc kriminālās vides likumiem.

Avīze "Novije Izvestija", atsaucoties uz interneta izdevumu "MidEast.ru", norāda, ka Kalmanoviča noslēgtajos darījumos kļuvuši redzami viņa ciešie sakari ar Izraēlas, Krievijas un Lietuvas politiskajām aprindām.

Daudzos medijos Kalmanovičs tiek dēvēts par bijušo padomju izlūku, turklāt izskanējusi informācija, ka pēdējos gados viņš savus pakalpojumus vairākkārt piedāvājis pašreizējam Krievijas premjeram Vladimiram Putinam.

Cita starpā tiek lēsts, ka viņš pielicis īpašas pūles, lai noorganizētu 2001.gada februārī Austrijā notikušo Latvijas eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un toreizējā Krievijas prezidenta Putina tikšanos.

Jau vēstīts, ka Kalmanovičs pirmdienas pēcpusdienā tika nošauts Maskavas centrā. 61 gadu vecais Kalmanovičs bija savā auto "Mercedes", kad no garāmbraucošas automašīnas "Lada Priora" tas tika apšaudīts ar automātisku ieroci. No gūtajiem ievainojumiem Kalmanovičs mira notikuma vietā, bet viņa smagi ievainoto šoferi nogādāja slimnīcā.

Kalmanovičs bija viens no pazīstamākajiem Krievijas uzņēmējiem un, pēc mediju ziņām, bijis saistīts ar Solncevas kriminālo grupējumu.

Kalmanovičs dzimis 1949.gadā Lietuvā, 1971.gadā viņš kopā ar vecākiem izbraucis no Padomju Savienības uz Izraēlu. Tur viņš absolvējis Jeruzālemes Universitāti, nodarbojies ar tirdzniecības un celtniecības biznesu. 1988.gadā Kalmanovičam Izraēlā tika piespriests cietumsods par spiegošanu PSRS labā, taču 1993.gadā viņš veselības problēmu dēļ pirms termiņa tika atbrīvots.

Deviņdesmito gadu pirmajā pusē Kalmanovičs Krievijā nodibināja vairākas firmas. Maskavā viņam piederēja Tišinas tirgus, kuru viņš pārveidoja par tirdzniecības kompleksu, kā arī Ščolkovas tirgus un aptieku tīkls.

Kalmanovičs arī organizēja tādu pasaules zvaigžņu kā Maikls Džeksons, Toms Džonss, Laiza Minelli un Hosē Karrerass koncertus Maskavā.

Līdz 2000.gadam Kalmanovičs bija Lietuvas futbola un basketbola klubu Kauņas "Žalgiris" līdzīpašnieks, pēdējos gados - Maskavas apgabala Vidnojes "Spartak" sieviešu basketbola kluba prezidents, bet šovasar Latvijā notikušajā Eiropas čempionātā viņš bija Krievijas sieviešu basketbola izlases ģenerālmenedžeris.

Kalmanovičs savulaik bija iekļauts nevēlamo personu sarakstā, kam aizliegts iebraukt Latvijā, taču 2002.gadā ar toreizējā iekšlietu ministra Mareka Segliņa (Tautas partija) rīkojumu no tā izslēgts. Viņš regulāri apmeklēja popmūzikas konkursu "Jaunais vilnis" Jūrmalā, kā arī tikās ar Latvijas politiķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits