Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mediji: Tramps grasās paziņot par ASV izstāšanos no Parīzes klimata līguma

ASV prezidents Donalds Tramps, kura dēļ G7 valstu līderu tikšanās laikā aizvadītajā nedēļā netika panākta vienprātība Parīzes klimata līguma jautājumā, šonedēļ solīja paziņot par savu lēmumu. ASV mediji ziņo, ka Tramps, visticamāk, ir nolēmis, ka ASV jāizstājas no to valstu loka, kas parakstījušas līgumu. Par Trampa lēmumu raidorganizācijai CNN paziņojušas divas Trampam tuvu stāvošas amatpersonas.

Tramps otrdien ticies ar ASV Vides aizsardzības pārvaldes (EPA) vadītāju Skotu Pruitu, kurš iestājas par ASV izstāšanos no līguma, jo pretējā gadījumā "tas maksāšot amerikāņiem darba vietas". Savukārt trešdien Tramps tiekas ar ASV valsts sekretāru Reksu Tilersonu, kurš izstāšanos no līguma neatbalsta.

Jāatgādina, ka Tramps jau savā priekšvēlēšanu kampaņā kā vienu no solījumiem izvirzīja ASV izstāšanos no Parīzes klimata konferencē panāktās vienošanās. Pašlaik paziņojums par prezidenta lēmumu vēl neesot publiskots, jo tiek izstrādātas specifiskas detaļas un precizēts mehānisms, kā notiks ASV izstāšanās. Viena no amatpersonām, kas medijiem paziņoja par Trampa nodomiem, gan uzsvēra - kamēr nav publiska paziņojuma, nekas vēl nav līdz galam skaidrs, vēsta Politico.

Ja Tramps tik tiešām spers šādu soli, tā faktiski būs muguras uzgriešana tām 200 citām valstīm, ar kurām ASV panāca vēsturisko vienošanos iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas laikā. Šādā gadījumā tā būs otrā reize pēdējo divdesmit gadu laikā, kad ASV panākusi vienošanos un parakstījusi starptautisku līgumu klimata pārmaiņu ierobežošanas jautājumā, un pēc tam no tā izstājusies. Iepriekšējo reizi, kad demokrātu prezidentu Baltajā namā nomainīja republikānis, proti, Džordžs Bušs jaunākais, viņš pieņēma lēmumu izstāties no 1997.gadā Bila Klintona administrācijas laikā parakstītā Kioto protokola.

Pasaules valstu līderi centās izdarīt spiedienu uz Trampu viņa vizītes laikā Eiropā, lai mudinātu ASV neizstāties no līguma, tostarp par klimata pārmaiņu problēmu ar Trampu runājis pāvests Francisks. Tomēr nu rādās, ka šie centieni varētu būt veltīgi.

Jāatgādina, ka pēc tam, kad ASV dēļ netika panākta vienprātība klimata pārmaiņu ierobežošanas jautājumos G7 līderu samitā, priekšvēlēšanu pasākuma ietvaros teiktās uzrunas laikā Vācijas kanclere Angela Merkele pauda vilšanos un norādīja, ka Eiropa vairs nevar pilnībā paļauties uz citiem, ar to, visticamāk, domājot ASV un Lielbritāniju.

Top komentāri

oskars
o
Ja ASV izstasies no sa liguma , tad ari parejam valstim nav nekadas nozimes taja but , Kina ari nekad to nav pildijusi . Latvijai un lidzigam sikpirdetaju valstinam ,nav nekadu vajadzibu to pildit un vel vairak graut savu ekonomiku ...Ari es esmu parliecinats ka siltuma un aukstuma periodi uz zemes ir cikliski un nav iespaidojami atkariba no cilveku darbibas .
Paši izgudroja,
P
paši izstājās... .
nu nu
n
devona laikmetā latvija vispār atradās pie ekvatora. un klimats visā pasaulē bija stipri siltāks kā tagad, neskatoties uz to, ka uz pasaules nebija neviena paša cilvēka, par rūpnīcām nerunājot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits