Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Medvedevs sola brīvības

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs aicina par premjeru apstiprināt Vladimiru Putinu.

Viss notika tā, kā iepriekš paredzēja. 2.martā ievēlētais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs trešdien oficiāli stājās amatā un tajā pašā dienā Valsts domi aicināja apstiprināt Vladimiru Putinu par premjerministru. Saskaņā ar Krievijas konstitūciju līdzšinējā valdība atkāpās tiklīdz jaunais valsts vadītājs nodeva prezidenta zvērestu. Tā tika izveidota jaunā Krievijas varas sistēma, kuru jau nodēvējuši par "tandēmokrātiju".

Bijušais un jaunais Krievijas līderis D.Medvedeva inaugurācijas ceremonijā gandrīz visu laiku atradās līdzās viens otram. Katrs atsevišķi viņi parādījās tikai ceremonijas sākumā un noslēgumā. Kamēr D.Medvedeva automobilis devās uz Kremli, aizejošais prezidents Kremļa doma laukumā atvadījās no Prezidenta pulka. Pēc tam viņš devās uz Andreja zāli Lielajā Kremļa pilī, kur drīz vien ieradās arī D.Medvedevs.

Otrā atkāpe no iepriekšējās kārtības bija runu mainīšana vietām. Pirmais uzstājās V.Putins, kurš paziņoja, ka varas nomaiņa notiek demokrātiski, tajā pat laikā bez pārrāvuma pilsoņiem svarīgu jautājumu risināšanā.

Pēc tam D.Medvedevs nodeva zvērestu un vērsās pie vairāk nekā diviem tūkstošiem lūgto viesu ar īsu runu. Viņš solīja veicināt "pilsonisko un ekonomisko brīvību, jaunu, plašu iespēju izveidi pilsoņu pašizpausmei". "Pēdējo astoņu gadu laikā Krievijā tika izveidots spēcīgs pamats ekonomikas attīstībai. Tā ir vienreizēja iespēja, ko mums maksimāli jāizmanto, lai Krievija kļūtu par vienu no labākajām valstīm pasaulē. Tā ir mūsu stratēģija un virzība daudzus gadus uz priekšu." "Centīšos, lai Krievija nostiprinātos starp pasaules tehnoloģiskajiem līderiem," sacīja jaunais prezidents.

Pēc tam kopā ar V.Putinu viņi izgāja uz Katedrāles laukumu un kopīgi veica Prezidenta pulka apgaitu. Ar to D.Medvedevam ceremonija nebeidzās. Viņš devās uz svinīgu dievkalpojumu Kremļa katedrālē, kur saņēma Krievijas pareizticīgo galvas Aleksija II svētību. Tā bija vienīgā reize visas dienas garumā, kad D.Medvedevs publikas priekšā parādījās ar savu laulāto draudzeni, bet bez V.Putina.

Pēc dažām stundām kļuva zināms par Viktora Zubkova valdības atkāpšanos un tas, ka jaunais prezidents Valsts domei iesniedzis V.Putina kandidatūru premjera amatam. Balsojums par jaunā premjera apstiprināšanu notiks ceturtdien, bet nevienam nav šaubu, ka tas būs labvēlīgs bijušajam prezidentam. Partija Vienotā Krievija, kuru kopš aprīļa vada V.Putins, Valsts domē ir pārstāvēta ar 315 deputātiem, bet premjera apstiprināšanai ir nepieciešamas 226 balsis. Pagaidām tikai komunisti ir paziņojuši, ka balsos pret V.Putina kandidatūru.

Vienīgais neatbildētais jautājums ir, kā tiks sadalītas vadošā tandēma lomas. Neviens negaida, ka, pametot Kremli, V.Putins noņems rokas no valsts vadīšanas svirām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits