Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Meksikā izrok narkokarteļu upurus

Pēdējās dienās garas izmisušu cilvēku rindas stiepjas pie morga Matamorosas pilsētā Tamaulipasas štatā Meksikas ziemeļaustrumos. Šie cilvēki baidās, ka viņu bezvēsts pazudušie radinieki varētu būt starp vairāk nekā simt mirušajiem, kas pēdējā nedēļā ir atrasti masu kapos dažādās vietās Tamaulipasā.

Nevainīgo cilvēku slepkavošanā un masu kapu izveidošanā tiek vainots grupējums Los Zetas. Tas ir iesaistījies brutālajos Meksikas narkokaros, kas valsti pārņēmuši kopš 2006. gada, kad pie varas nāca prezidents Luiss Felipe Kalderons. Viņš par savas prezidentūras galveno uzdevumu nosauca narkokarteļu apkarošanu.

Izrāva no autobusiem

Meksikas Ģenerālprokuratūra otrdien paziņoja, ka policija uzgājusi kapavietu, kurā atradušās 28 cilvēku mirstīgās atliekas. Kopējais atrasto līķu skaits pieaudzis līdz 116, vēsta BBC.

Pirmie astoņi masu kapi tika atrakti pagājušajā ceturtdienā, kad virszemē tika izcelti 59 mirušie. Vēl 13 līķi divās atsevišķās vietās tika atrasti piektdien, pirmdien atraka vēl sešpadsmit. Likumsargi gan domā, ka līķu skaits var palielināties, jo tiesu medicīnas eksperti turpina meklēt jaunus masu kapus.

Līdz trešdienai bija izdevies identificēt divus upurus. Viens bijis Matamorosas iedzīvotājs, otrs - kaimiņvalsts Gvatemalas pilsonis. Esot aizdomas, ka vēl viens noslepkavotais ir ASV pilsonis.

Meksikas ģenerālprokurore Marilesa Moralesa informējusi, ka aizdomās par saistību ar slepkavībām kopumā aizturēti 17 cilvēku, no kuriem daži atzinušies, ka piedalījušies cilvēku nolaupīšanā un slepkavošanā. Kāds 19 gadu vecs puisis, kurš ir aizturēto vidū, paziņojis, ka uz viņa sirdsapziņas esot vairāk nekā 200 cilvēku nāve.

No liecinieku stāstītā izriet, ka pēdējās nedēļas laikā atrastie noslepkavoti marta beigās, kad bruņoti vīri regulāri apturējuši starppilsētu autobusus, kas devušies cauri Sanfernando pilsētai Tamaulipasā, un ar varu no tiem izrāvuši savus upurus, galvenokārt jaunus vīriešus, raksta AP. Nolaupīšanas iemesls nav skaidrs, likumsargi uzskata, ka šos cilvēkus mēģināja piespiest darboties narkokarteļa labā.

Pērn augustā Sanfernando pievārtē atrada 72 līķus, tie bijuši nelegālie imigranti no Centrālamerikas valstīm. Viņi, visticamāk, sodīti ar nāvi par nevēlēšanos sadarboties ar vietējo narkokarteli Los Zetas, kas, iespējams, vēlējās, lai uz ASV ceļojošie cilvēki pāri robežai nogādātu narkotikas.

Baidās braukt cauri

Tamaulipasas štats robežojas ar Teksasas štatu ASV, un šeit pēdējos gados risinās reāla karadarbība starp Los Zetas un Līča karteli, kuri cīnās par pieeju narkotiku tranzīta dzīslām uz ASV, kas ir pasaulē lielākais narkotiku tirgus. Tā vērtība tiek lēsta 13 miljardu dolāru (6,2 miljardi latu) apmērā. Interesanti, ka Los Zetas, ko veido bijušie Meksikas armijas specvienības kaujinieki, savulaik izpildīja slepkavības, kuras pasūtīja Līča kartelis.

Meksikas iekšlietu ministrs Bleiks Mora Tamaulipasā licis izvietot armijas un federālās policijas papildspēkus un pavēlējis tiem palikt štatā līdz brīdim, kad tikšot notverti slepkavas un narkobandu vadoņi. «Organizētā noziedzība savā izmisumā vienīgo glābiņu saskata galējās zvērībās, ko mēs nevaram un nedrīkstam pieļaut,» paziņoja B. Mora.

Lai gan pastiprināti drošības pasākumi, trīs no sešām pārvadātājfirmām, kas nodrošina starppilsētu autobusu kustību Tamaulipasā, slēgušas maršrutus, kas ved cauri Sanfernando. Pārējās kompānijas turpina pārvadājumus caur nedrošo pilsētu, taču aicinājušas pasažierus ceļot dienas laikā, nevis naktī, raksta The Brownsville Herald.

Kopš 2006. gada narkokaros nogalināto skaits pārsniedzis 34 tūkstošus, vēsta amerikāņu laikraksts The Los Angeles Times. Aprēķināts, ka, vardarbībai turpinoties līdzšinējā dinamikā līdz 2012. gada decembrim, kad beidzas L. F. Kalderona pilnvaru termiņš, kopējais bojāgājušo skaits var pieaugt līdz 75 tūkstošiem. Īpaši smagi vardarbība skārusi ASV pierobežas pilsētu Huaresu, kurā reģistrēti 20% no visām ar narkotikām saistītajām slepkavībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits