Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Meksika mēģinās uzvarēt narkokarteļus

Lai cīnītos ar nāvējošu slimību, jāveic sarežģīta un ilglaicīga ārstēšana. Tomēr dažreiz kaite var būt izplatījusies slimnieka ķermenī tik plaši, ka nelīdz pat vislabāko ārstu iejaukšanās un jācer uz brīnumu. Gluži vai brīnums nepieciešams arī Meksikai, lai izskaustu narkobandu karus, kas valsts ziemeļos pie robežas ar ASV izpletušies kā vēzis un katru dienu paņem desmitiem cilvēku dzīvību. Meksikas prezidents Felipe Kalderons šādi novērtējis problēmu, ko nolēmis iznīcināt līdz saknei, iegūstot tam arī ASV atbalstu.
ASV nobažījusies par asinspirti tās dienvidu pierobežā

Narkokarteļu nekaunība

Kad 2006.gadā F.Kalderons stājās Meksikas prezidenta amatā, bija skaidrs, ka problēma ir "ļoti, ļoti nopietna", jo viņš tika informēts par cilvēku nolaupīšanām, pazušanām un galvas nociršanām. Tomēr viņš nenojauta, ka problēma ir daudz plašāka. Viņš nolēma sākt cīņu pret narkobaroniem un šim nolūkam norīkoja 36 tūkstošus karavīru un policistu. Kopš tā laikā nogalināti 72 karavīri, bet 2008.gadā vien no narkobandām krita 120 policistu.

Lai gan cīņā bija iesaistīti lieli spēki, situācija kļuva vēl sliktāka. 2008.gadā narkobandu savstarpējās sadursmēs krita 6290 cilvēku. Gadu iepriekš šis skaitlis bija 3042. Nav nekāda pamata apgalvot, ka šogad būs labāk, jo 2009.gada pirmajos mēnešos ar narkotikām saistītos noziegumos nogalināts gandrīz tūkstotis Meksikas iedzīvotāju.

Sevišķi karsti klājas ASV pierobežas pilsētā Sjudadhvaresā, kurā pagājušajā gadā par narkobandu upuriem kļuvuši vairāk nekā 1600 cilvēki. Šeit narkokarteļi ir īpaši nekaunīgi, jo piedraudējuši 1,3 miljonu iedzīvotāju lielās pilsētas mēru un viņa ģimeni atstāt bez galvas, ja viņš aktīvi iesaistīsies narkobandu apkarošanā. No sava amata atkāpās Sjudadhvaresas policijas priekšnieks pēc tam, kad tika nogalināts viņa vietnieks, bet narkokarteļi draudēja, ka ik pēc 48 stundām nogalinās vienu policistu, ja viņš neaizies, raksta AFP.

Policija nav gatava

Pagājušajā nedēļā F.Kalderons paziņoja par papildu 5000 karavīru un 1000 policistu nosūtīšanu uz narkocīņu nomocītajiem valsts ziemeļiem. Pie pašas ASV robežas katru dienu nogalina desmitiem cilvēku, jo narkokarteļi izvērš nežēlīgu sacensību par iekļūšanu pasaules lielākajā narkotiku tirgū.

Arī amerikāņi ir nobažījušies par asinspirti. ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss sacīja, ka amerikāņi varētu apmācīt meksikāņu karavīrus.

Tomēr skaidrs, ka problēmu nevarēs atrisināt vien ar brutālu spēku. ASV Valsts departaments nāca klajā ar ikgadējo ziņojumu par globālo cīņu pret narkotikām. "Korupcija Meksikas publiskajās institūcijās saglabājusies par galveno kavēkli, lai veiksmīgi samazinātu narkokarteļu spēku," teikts ziņojumā.

Savukārt ASV galvenais narkotiku apkarotājs Bila Klintona valdīšanas laikā Berijs Makafrijs uzskata, ka Meksikas policija nav gatava cīņai ar narkokarteļiem. "Viņu municipālā policija bieži vien ir puskriminālas organizācijas. Vai arī tās ir iebiedētas un neapbruņotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits