Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars
Bruņotos konfliktos pasaulē pērn nogalināti gandrīz 160 tūkstoši cilvēku

Meksika nāvējošāka par Irāku

Narkokarš Meksikā aizvadītajā gadā bija otrs bīstamākais bruņotais konflikts pasaulē pēc karadarbības Sīrijā, kur jau piecus gadus pēc kārtas fiksēts vislielākais upuru skaits, apgalvots šonedēļ publicētā respektablā pētījumā. 2016. gadā turpināja samazināties konfliktos pasaulē kopējais nogalināto skaits, kas joprojām bija prātam neaptverami liels, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pērn 37 bruņotajos konfliktos pasaulē bojā gājuši 157 tūkstoši cilvēku, teikts ziņojumā, ko ik gadu publicē Londonā bāzētais Starptautiskais Stratēģisko pētījumu institūts (IISS). Tas bija mazāk nekā 2015. gadā, kad tika nogalināti 167 tūkstoši cilvēku, un 2014. gadā, kad bruņoti konflikti izdzēsa 180 tūkstošus dzīvību. IISS izskaitļojis, ka 80% upuru ir nogalināti tikai desmit konfliktos. 

Joprojām bīstamākais reģions ir Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika, kur virknē valstu gadiem nenorimst karadarbība. Tur aizvadītajā gadā konfliktos nogalināti vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku.

Reģionā un globāli asiņainākais bruņotais konflikts 2016. gadā norisinājās Sīrijā, kur pēc ziņojuma autoru aplēsēm nogalināti aptuveni 50 tūkstoši cilvēku (2015. gadā – 55 tūkstoši). Brutālākās cīņas notika Alepo pilsētā, kur Sīrijas autoritārajam vadītājam Bašāram el Asadam lojālie spēki ar Krievijas aviācijas atbalstu vairāku mēnešu garumā intensīvi apšaudīja un bombardēja dumpinieku kontrolētos rajonus, nogalinot tūkstošiem cilvēku.

Bruņotie konflikti Sīrijā, Irākā un Afganistānā (16 tūkstoši nogalināto 2016. gadā) izpelnās plašu mediju un starptautiskās sabiedrības uzmanību. Tajā pašā laikā retu reizi ziņās piemin Meksiku un tai kaimiņos esošās Centrālamerikas valstis, kur norisinās asiņaini narkokari. 

IISS apgalvo, ka pagājušajā gadā narkokarteļu bruņotajās cīņās Meksikā dzīvību zaudējuši 23 tūkstoši cilvēku, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik Afganistānā un Jemenā kopā. "To vēl pārsteidzošāku padara fakts, ka gandrīz visos gadījumos slepkavības pastrādātas ar šaujamieročiem," norāda IISS vadītājs Džons Čipmens. "Meksikas konfliktā netiek izmantota artilērija, tanki un kaujas aviācija". Aizpērn Meksikas narkokarā nogalināja aptuveni 17 tūkstošus cilvēku. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 12.maija, numurā!
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits