Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Milzu ambīcijas uz ūdeņiem

Kad vairāk nekā pirms simt gadiem britu kuģu būvētāji ūdenī ielaida pirmo no trim Olympic tipa okeāna laineriem (viens no tiem bija arī bēdīgi slavenais Titāniks), kas tobrīd bija pasaulē lielākie (269 metrus gari) kuģi, reti kurš varēja iedomāties, ka nākotnē tiks radīti daudzkārt iespaidīgāki peldošie objekti.

Mūsdienās tehnoloģijas attīstās strauji un ļauj piepildīt pat visgrandiozākās cilvēku ieceres, tostarp radīt arvien lielākus kuģus un peldošos objektus. Pēdējā laikā ūdenī ir nolaisti vai sākuši kuģot vairāki okeānu supermilži, kas ir visu laiku varenākie savā kategorijā. Bet cilvēku ambīcijām nav robežu, un uz papīra ir uzzīmēti arī plāni par peldošu pilsētu.

Pirms dažām nedēļām Dienvidkorejas pilsētā Kodžē ūdenī tika ielaista peldošā sašķidrinātās gāzes platforma Prelude, kas pēc būvniecības pabeigšanas būs pasaules vēsturē lielākais peldošais objekts. 488 metrus garo (aptuveni četri futbola laukumi) platformu plānots nodot ekspluatācijā 2017. gadā.

To izmantos dabasgāzes iegūšanai Indijas okeānā aptuveni 200 kilometru no Austrālijas krastiem. Enerģētikas gigants Royal Dutch Shell izšķīrās par 12 miljardus dolāru (seši miljardi latu) vērtās platformas būvniecību pēc tam, kad izrādījās, ka uzņēmuma noskatītā dabasgāzes ieguves vieta ir samērā neliela un pārāk tālu no sauszemes, lai izmantotu jau zināmās ieguves metodes.

Prelude gadā saražos aptuveni 3,6 miljonus tonnu sašķidrinātās gāzes, bet platības ziņā aizņems tikai ceturto daļu no sauszemes rūpnīcas ar tikpat lielu kapacitāti. Tas ir iespējams, jo uz peldošās platformas aprīkojums ir izvietots vairākos stāvos, tāpēc Prelude kopējais augstums būs 93 metri, raksta Reuters.

Royal Dutch Shell nedomā apstāties pie sasniegtā un vēlas uzbūvēt vēl lielāku platformu, ko varētu izmantot gāzes ieguvei vietās, kur ir ekstremāli laikapstākļi.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet pirmdienas, 16.decembra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits