Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mūžībā aiziet Aļģirds Brazausks

Sestdien mūžībā aizgājis Aļģirds Brazausks - pirmais Lietuvas prezidents pēc valsts neatkarības atgūšanas. Viņš miris 78 gadu vecumā pēc cīņas ar vēzi. Kā ziņo Lietuvas mediji, 2008.gadā eksprezidents saslima ar limfomu, viņam bija arī prostatas vēzis, ko gan izdevās izārstēt.  

No dzīves ir šķīries ievērojams politiķis, kas stāvējis pie valsts stūres Lietuvas vēstures svarīgos un sarežģītos brīžos, par aizgājēju saka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Viņa pauž, ka Lietuvas pirmais tieši ievēlētais prezidents bija spēcīga un harizmātiska personība, kas ilgi paliks lietuviešu sirdīs.

Arī Latvijas augstākās amatpersonas izteikušas dziļu līdzjūtību Lietuvas tautai un A.Brazauska tuviniekiem.

Latvijas prezidents Valdis Zatlers norāda uz  Lietuvas pirmā prezidenta pēc neatkarības atgūšanas personisko ieguldījumu Latvijas un kaimiņvalsts izcilajās sadarbības veidošanā abām valstīm grūtos un sarežģītos brīžos. "Neapšaubāmi Lietuvas patriota Aļģirta Brazauska vārds ir ierakstīts Baltijas valstu jaunāko laiku vēsturē," līdzjūtības vēstulē raksta V.Zatlers.

Premjers Valdis Dombrovskis norādījis, ka mūžībā aizgājis valsts vīrs un politiķis, kura mūža darbs un aicinājums ir bijis kalpot savai tautai un padarīt Lietuvu par neatkarīgu, demokrātisku un plaukstošu valsti pie Baltijas jūras. "Brazauska vārdu labi zina un vienmēr pieminēs arī Latvijā. Šī politiķa loma Baltijas vienotības stiprināšanā neatkarības atgūšanas laikā ir bijusi ļoti nozīmīga. Brazausks bija patiess savas zemes un tautas patriots, kāds viņš vienmēr paliks arī Latvijas tautas piemiņā," sacīts premjera līdzjūtībā.

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess paudis, ka Lietuva ir zaudējusi izcilu savas valsts pilsoni, kas valstij palīdzēja pāriet no totalitārisma uz demokrātisku valsts iekārtu. Igaunija sēro par savu draugu, kas īpašus pūliņus veltīja Baltijas valstu sadarbībai, līdzjūtībā raksta Igaunijas prezidents.

A.Brazausks bija viens no centrālajiem politiķiem Lietuvas neatkarības iegūšanas laikā. Viņš bija Lietuvas komunistiskās partijas pirmais sekretārs, 1993.gadā viņš tika ievēlēts par neatkarīgās Lietuvas pirmo prezidentu, par A.Brazausku savu balsi atdeva 60% balsstiesīgo. 1998.gadā A.Brazausks atteicās kandidēt uz vēl vienu pilnvaru termiņu un politiku pameta. Tomēr 2001.gadā viņš atgriezās valdībā, vadot sociāldemokrātu partiju, un kļuva par Lietuvas premjerministru. Šo amatu viņš ieņēma līdz 2006.gadam.

Lietuvā ir izveidota īpaša komisija bēru organizēšanai. Šobrīd tiek pieļauts, ka bēres varētu notikt ceturtdien, 1.jūlijā, taču galīgi tas tiks izlemts rīt.

Pirmdien Seimā notiks īpaša piemiņas sēde A.Brazauskam. Parlamenta spīkere Irēna Degutiene atgādinājusi, ka viņš savulaik ieņēmis arī Seima priekšsēdētāja krēslu. Mēs pieminēsim Brazausku ne tikai ar minūti klusuma, bet notiks piemiņas sēde, paziņojusi I.Degutiene.

(papildināta ar Igaunijas prezidenta līdzjūtību)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits