Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

NASA atvērs SKS tūrismam

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) atvērs Starptautisko kosmosa staciju (SKS) uzņēmējdarbībai, tostarp tūrismam, piektdien paziņojis NASA finanšu direktors Džefs Devits.

NASA SKS nodaļas direktora vietniece Robina Gatensa atklāja, ka plānotas līdz divām īsām privātām misijām gadā. To ietvaros tūristiem SKS būs iespējams pavadīt līdz 30 dienām.

Plānots, ka gada laikā SKS varēs apmeklēt aptuveni ducis privāto astronautu, kurus kosmosā nogādās divi uzņēmumi, kas pašreiz izstrādā transporta līdzekļus NASA - SpaceX un Boeing.

Šie uzņēmumi būs tie, kas izraudzīsies klientus un piestādīs tiem rēķinus par SKS apmeklēšanu. Biļete uz SKS un atpakaļ izmaksās aptuveni 58 miljonus dolāru (51,5 miljonus eiro), kas būs kosmosa ceļojuma dārgākā daļa. Tūristiem būs arī jāsedz izdevumi par uzturēšanos SKS, ūdeni, pārtiku un dzīvības nodrošināšanas sistēmas izmantošanu, kas kopumā sastādīs aptuveni 35 000 dolāru (31 000 eiro) par nakti. Šī summa tiks maksāta NASA.

SKS nepieder NASA. ASV uzbūvēja staciju kopā ar Krieviju un misijās uz SKS dodas arī citu valstu astronauti.

Taču šie nebūs pirmie tūristi SKS. Gods būt pirmajam pieder ASV uzņēmējam Denisam Tito, kurš 2001.gadā samaksāja Krievijai aptuveni 20 miljonus dolāru par iespēju doties uz SKS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits