Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

NATO gatavo mazāku, civilo amatpersonu vadītu misiju Afganistānā

 NATO saglabās savu klātbūtni Afganistānā, bet īstenos to mazākas, civilo amatpersonu vadītas misijas ietvaros, trešdien izlemts NATO ārlietu ministru sanāksmē Antaljā, Turcijā.

Jaunā misija būs turpinājums operācijai Resolute Support, kurā iesaistīti aptuveni 13 000 karavīru un kas ilgs līdz 2016.gada beigām.

"Atšķirībā no mūsu pašreizējās misijas un mūsu kaujas operācijas iepriekš, mūsu turpmāko klātbūtni vadīs civilpersonas," paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, piebilstot, ka jaunajai misijai būs arī "militārs komponents".

Stoltenbergs sacīja, ka, viņaprāt, visi sagaida mazāku skaitu karavīru, bet uzsvēra, ka NATO joprojām būs Afganistānā gan militārpersonas, gan civilais personāls.

Jaunās misijas mērķis būs dot padomus un apmācīt Afganistānas drošības institūcijas, lai palīdzētu tām kļūt pašpietiekamām.

Tagad ekspertiem līdz rudenim lūgts izstrādāt detalizētāku plānu.

Svarīga loma turpmākajos procesos varētu būt NATO samitam, kas nākamgad notiks Varšavā, liecina diplomātu sniegtā informācija.

"Skaidrs, ka šīm jābūt attiecībām, kādu otru nav, īpašām, speciāli afgāņiem veidotām," norādīja Lielbritānijas vēstnieks NATO Ādams Tomsons.

Stoltenbergs sacīja, ka šodien pieņemtais sākotnējais lēmums pierāda, ka NATO paliek uzticīga Afganistānai.

Afganistānas valdība 1.janvārī oficiāli uzņēmās pilnu atbildību par drošību savā valstī, bet tai joprojām jācīnās ar talibiem, kas 13 gadus pēc gāšanas no varas joprojām nav sakauti.

"Nedzīvosim ilūzijās - Afganistāna joprojām ir bīstama vieta," sacīja Stoltenbergs, piebilstot, ka Afganistānas tauta joprojām paļaujas uz starptautisko atbalstu.

"Mēs visi zinām, ka priekšā vēl tāls ceļš ejams (..). Mums jānostiprina mūsu sasniegumi un jāturpina palīdzēt afgāņu varasiestādēm," norādīja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu.

NATO ārlietu ministru sanāksmē Antaljā piedalās arī Afganistānas ārlietu ministrs Salahudins Rabani un pārstāvji no pārējām 16 NATO neietilpstošajām valstīm, kas piedalās operācijā Resolute Support.

"Mēs šodien vēlreiz saņēmām apstiprinājumu no visiem NATO locekļiem, ka (..) viņu atbalsts Afganistānā turpināsies," sacīja Rabani.

Resolute Support sastāvā pašreiz visvairāk ir ASV karavīru - gandrīz 7000. Nākamajā vietā ir Gruzija ar 885 karavīriem un Vācija ar 850 karavīriem.

Savienotās Valstis plāno līdz 2016.gada beigām izvest lielāko daļu savu karavīru, atstājot Afganistānā vien pāris simtus.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits