Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nāvējošs sprādziens pie mošejas Jemenā

Spēcīgs sprādziens piektdien nogranda Jemenas pilsētā Sādā. Eksplozija notika pie cilvēku pārpildītas mošejas. Tiek ziņots, ka nogalināti vismaz 13, bet ievainoti 45 cilvēki. Avoti no mediķu aprindām aģentūrai Reuters pastāstīja, ka uz divām pilsētas slimnīcām nogādāti aptuveni 100 cilvēku ar dažādiem ievainojumiem. Pagaidām nav skaidrs, kur bijusi novietota bumba un kas veicis šo terora aktu, vēsta AFP.


Sprādziens notika brīdī, kad Salmana mošeju pēc tradicionālās piektdienas lūgšanas atstāja dievlūdzēji, tostarp Jemenas armijas virsnieki. Pastāv divas versijas, kur sprāgusī bumba bijusi novietota. Vieni apgalvo, ka tā bijusi ievietota motociklā, kas atradās pie mošejas, citi avoti saka, ka sprādzis neliels autobuss, kas atradies netālu no mošejas.


Pagaidām nav zināms, kas vainojams sprādzienā Sādā, bet valsts ziemeļrietumu reģionā, kurā atrodas pilsēta, periodiski norisinās vardarbīgi akti, jo 2004.gadā aizsākās konflikts starp valdības spēkiem un dumpiniekiem, kas ir lojāli valsts šiītu garīgajam līderim Abdulmalikam el Hutī. Kopš konflikta sākšanās reģionā nogalināti vairāki simti cilvēku, bet tūkstošiem atstājuši savas mājas. Septiņi Jemenas armijas karavīrI otrdien tika nogalināti šiītu kaujinieku rīkotajā uzbrukumā. Cīņas starp kaujiniekiem un ASV atbalstošajiem valdības militārajiem spēkiem norisinās bieži.


Valsts valdība apgalvo, ka nemiernieki, kas pārstāv Zaidi sektu, vēlas atgriezties pie klerikālas valsts pārvaldes, kas Jemenā pastāvēja līdz 1960.gadam. Kaujinieki apgalvo, ka aizsargā savus ciemus pret «valdības agresiju».


Sunnītu musulmaņi veido vairākumu no 19 miljoniem valsts iedzīvotāju, bet lielākā daļa pārējo, tostarp A. el Hutī un viņa atbalstītāji, ir Zaidi sektas locekļi. A. el Hutī atbalstītāji, kurus nesaista ar teroristisko organizāciju Al Qaeda, pretojas Jemenas aliansei ar ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits