Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Orkāns Airīna bez elektrības atstāj divus miljonus cilvēkus, paralizē satiksmi Ņujorkā; vismaz deviņi bojāgājušie

Viesuļvētra "Airīna" ("Irene") svētdien turpina plosīties Amerikas Savienotajās Valstīs no austrumu piekrastes virzoties uz ziemeļiem, tā sestdien prasījusi vismaz deviņas dzīvības, bez elektrības atstājusi divus miljonus cilvēku un paralizējusi satiksmi Ņujorkā.

Lai gan ar mazāku spēku nekā prognozēts iepriekš "Airīna" sasniegusi Ņujorku, līdzi nesot vēju, kura ātrums sasniedz vidēji 32 metrus sekundē, lietu, zibeņus un virpuļviesuļus.

ASV austrumu piekrastē orkāna izraisītos negadījumos bojā gājuši vismaz deviņi cilvēki. Lielākā daļa mira, kad viņu mājām vai automašīnām uzgāzās krītoši koki. Bojāgājušo vidū ir arī 11 gadus vecs zēns un 15 gadus veca meitene.

Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs devis rīkojumu obligāti evakuēt 370 tūkstošus cilvēku no zemu esošām pilsētas vietām, kuras var apdraudēt plūdi. Tā ir pirmā obligātā evakuācija Ņujorkas pilsētas vēsturē. Pārējiem pilsētas iedzīvotājiem mērs ieteica palikt, kur viņi ir. "Daba ir daudz spēcīgāka par mums visiem," piebilda pilsētas mērs.

"Airīna" ASV Atlantijas okeāna piekrastē bez elektrības atstājusi vairāk nekā divus miljonus cilvēku, atcelti vairāk nekā 8000 lidmašīnu reisu un gandrīz divi miljoni cilvēku evakuējušies no savām mājām. Nodarīti postījumi neskaitāmām ēkām un automašīnām. Gaidāms, ka orkāna centrs Ņujorku sasniegs svētdienas pusdienlaikā (ap 19 pēc Latvijas laika).

Sestdien no pulksten 12 (19 pēc Latvijas laika) pakāpeniski sāka pārtraukt darbu Ņujorkas sabiedriskā transporta sistēma - metro, autobusi un pilsētas dzelzceļš. Īpašas bažas ir par to, ka varētu applūst metro tuneļi.

Amatpersonas skaidro, ka lielākos plūdu draudus rada nevis tropisko lietavu ūdeņi, bet gan vēja nestie viļņi no Atlantijas okeāna.

Lidojumi pulksten 23 sestdienas vakarā (pulksten 5 pēc Latvijas laika) tika pārtraukti trīs lielākajās apdraudētā reģiona lidostās: Ņujorkas starptautiskajā Džona Kenedija lidostā pilsētas austrumos, Lagardija lidostā uz ziemeļiem no centra un Ņuarka lidostā pilsētas rietumos.

ASV prezidents Baraks Obama, kuram sestdien bija paredzēts atgriezties Vašingtonā no atpūtas Masačūsetsas štata Martasvinjārdā, atgriezās galvaspilsētā jau piektdienas vakarā.

Orkāns "Airīna" ASV apdraud teritoriju ar 65 miljoniem iedzīvotāju, kurā ir arī Ņujorka, Vašingtona un Bostona.

Eksperti lēš, ka orkāns Savienotajās Vastīs varētu nodarīt postījumus 12 miljardu ASV dolāru (sešu miljardu latu) vērtībā.

"Airīnas" izraisītos plūdos gājuši bojā divi cilvēki Dominikanas Republikā un viens cilvēks ASV piederošajā Puertoriko salā. Orkāns arī nodarījis postījumus Bahamu salās.

"Airīna" ("Irene") ir devītā tropiskā vētra un pirmais orkāns šīgada Atlantijas orkānu sezonā, kas ilgst no 1.jūnija līdz 20.novembrim. Pirmās vārdā nosauktās vētras šīgada sezonā bija "Arlēna" ("Arlene"), "Brets" ("Bret"), "Sindija" ("Cindy"), "Dons" ("Don"), "Emīlija" ("Emily"), "Frenklins" ("Franklin"), "Gerta" ("Gert") un "Hārvijs" ("Harvey").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits