Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Otrais Mistral nolaists ūdenī

Francijas pilsētā Sennazērā ceturtdien ūdenī nolaists otrs Krievijai uzbūvētais Mistral klases helikopteru bāzes kuģis, ziņo RIA NOVOSTI.

Krievija pasūtīja Francijai kuģus Sevastopol un Vladivostok jau 2011. gadā, pirmā kuģa nodošana bija plānota šogad novembrī, taču Krievija tos vēl nav saņēmusi. Pastāv viedoklis, ka Mistral atdošana apturēta sakarā ar Ukrainas notikumiem.

RIA NOVOSTI raksta, ka ASV ir stingri pret kuģu atdošanu Krievija, tomēr, kā eksperti ir norādījuši, ja kuģi netiktu atdoti, Krieviju tas negatīvi neietekmētu, jo Francijai būtu jāatdod iemaksātā nauda un papildu jānomaksā sods par līguma neizpildi, un Krievija arī pati ir spējīga uzbūvēt savu alternatīvu Mistral tipa kuģiem.

Francijai gan līguma laušana izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darba vietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, tiekoties ar Francijas pārstāvjiem, esot uzslavējis "par drošsirdīgu lēmumu" nenodot Krievijas rokās Mistral kuģus, ziņoja ASV Valsts departaments.

Savukārt franču laikrakstā Figaro piektdien rakstīts, ka Francija uzmana, lai Krievijas jūrnieki nemēģinātu izbraukt jūrā ar helikopteru bāzes kuģi, kamēr nav pieņemts oficiāls lēmums par tā piegādi Krievijai.

Tieši šī iemesla dēļ Francijas iestādes negribēja 17.novembrī laist Krievijas jūrniekus uz Vladivostok. Krievijas jūrnieki gribēja uznest uz kuģa savas personīgās mantas. Beigās viņiem atļāva uzkāpt uz kuģa, bet tikai līdz dienas beigām un bez mantām, raksta aģentūra BNS.

Francijas Iekšlietu ministrija devusi rīkojumu ieviest papildu drošības pasākumus Sennazēras ostā, kur atrodas šis kuģis. Pašlaik kuģim būtu diezgan sarežģīti atstāt ostu nemanītam, jo tam būtu jāpārvar vairākas slūžas.

Figaro rakstā arī teikts, ka Francijas drošības spēki rūpīgi uzmanīja Mistral arī agrāk, kad kuģis devās jūrā izmēģinājuma braucienos. Laikraksts raksturoja šo novērošanu kā "nemanāmu, bet ciešu".

Līdzīga problēma bijusi sešdesmitajos gados, kad Francija bija noslēgusi vienošanos par 12 sargkuģu piegādi Izraēlai. 1968. gadā saspīlējuma Tuvajos Austrumos dēļ Francija nolēma atteikties no šī kontrakta izpildes, tomēr sargkuģi 1969. gada 25. decembra naktī izgāja atklātā jūrā un vēlāk sasniedza Haifas ostu Izraēlā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits