Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - ES kopējo tirgu izmantos par ekonomikas atveseļošanas "dzinēju"

Eiropas Savienības (ES) līderi svētdienas neformālajā sanāksmē Briselē noraidījuši protekcionisma izmantošanu cīņai pret ekonomisko krīzi, lai izvairītos no jauna dzelzs priekškara, kas sadalītu 27 valstu bloku bagātajā un nabadzīgajā pusē, ziņo Reuters.

Samitā, kas tika sasaukts, lai mazinātu atšķirības uzskatos par rīcību arvien dziļākas finanšu krīzes novēršanai, līderi nevienojās par konkrētu atbalsta programmu visai Austrumeiropai un Centrāleiropai, jo pret to iebilda Vācijas kanclere Angela Merkele. 

ES lielākā valsts Vācija ir paziņojusi, ka savienības dalībvalstīm ir jābūt gatavām savstarpēji palīdzēt, taču, nekonkretizēja, kā.

А.Merkele presei paziņojusi, ka palīdzības lielums «jānosaka katrai no Austrumeiropas valstīm atsevišķi». Pēc viņas teiktā, «nav saprātīgi» visām Austrumeiropas valstīm palīdzību piedāvāt vienotā kopumā, jo katrā no tām ir atšķirīga situācija. «Nevar salīdzināt smago situāciju Ungārijā ar stāvokli pārējās reģiona valstīs,» uzsvēra A.Merkele.

ES valstu līderi vienojās, ka kopīgo tirgu vajadzētu izmantot par ekonomikas atveseļošanās «dzinēju».

Brīdinot, ka ekonomikas lejupslīde var radīt šķelšanos Eiropā divas dekādes pēc komunisma valdīšanas beigām Austrumeiropā, Ungārijas premjerministrs Ferencs Ģurčāņs teica: «Mēs nedrīkstam atļaut jaunam dzelzs priekškaram sadalīt Eiropu divās daļās. Deviņdesmito gadu sākumā mēs atkalapvienojām Eiropu. Tagad ir cits izaicinājums —  vai mēs varēsim apvienot Eiropu finanšu un ekonomikas jomā!»

Ungārija pirms sammita aicināja, lai ES vienotos par kopēju 180 miljardu eiro palīdzības programu visai centrālajai un Austrumeiropai, taču A.Merkele sammitā paziņoja, ka blokam par šādu milzīgu atbalstu diskutēt nevajadzētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Amatpersonas: Eiropā svarīgi atjaunot finanšu tirgus darbību

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits