Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Marti Ahtisāri saņem Nobela Miera prēmiju

Bijušajam Somijas prezidentam Marti Ahtisāri piektdien piešķirta 2008.gada Nobela Miera prēmija, par "viņa īpašajiem centieniem risināt starptautiskos konfliktus visā pasaulē vairāk kā trīsdesmit gadu garumā", teikts Nobela prēmijas komitejas paziņojumā.

Komiteja uzskata, ka "šie centieni ir sekmējuši virzību uz daudz mierīgāku pasauli un "tautu brālību" Alfrēda Nobela garā".

Savas dzīves laikā M.Ahtisāri strādājis, lai veicinātu mieru un izlīgšanu. Pēdējos divdesmit gados viņš ir centies risināt vairākus sarežģītus un ilgstošus konfliktus.

No 1989. līdz 1990.gadam pielicis lielas pūles, lai Namībija pasludinātu savu neatkarību no Dienvidāfrikas Republikas. 

2005.gadā M.Ahtisāri un viņa vadītā organziācija Crisis Management Initiative (CMI) spēlēja centrālo lomu komplicētā Acehas provinces Indonēzijā jautājuma risināšanā.

1999.gadā un no 2005. līdz 2007.gadam viņš ieguldījis milzīgu darbu, lai atrisinātu Kosovas konfliktu un vēlāk tā iegūtu neatkarību.

2008.gadā CMI sadarbībā ar citām institūcijām mēģināja rast risinājumu miermīlīgam Irākas problēmas risinājumam.

M.Ahtisāri palīdzējis atrisināt konfliktus Ziemeļīrijā, Centrālāzijā un Āfrikas ragā.

"Caur saviem nenogurstošajiem pūliņiem un labajiem rezultātiem, viņš ir pierādījis, kādu lomu dažāda veida starpniecība var spēlēt starptautisko konfliktu atrisināšanā. Norvēģijas Nobela prēmijas komiteja izsaka cerību, ka arī citus iedvesmos viņa centieni un sasniegumi," teikts komitejas paziņojuma noslēgumā.

M.Ahtisāri bija Somijas prezidents no 1994. līdz 2000.gadam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Juka Rislaki, somu žurnālists, karikatūrists:

Somi šo notikumu gaidījuši jau vairākus gadus. Vienmēr ir bijušas runas par to, ka viņš varētu saņemt šo prēmiju. Marti Ahtisāri sāka ar skolotāja darbu, bet vēlāk vienmēr bija iesaistīts miera procesos. Ironiski, būdams prezidents Somijā, viņš ticis kritizēts no masu mediju puses. Tomēr somu tauta, protams, it ļoti priecīga. Viņu Somijā ļoti godina. Šoreiz tā bija pareiza izvēle, jo viņš šo prēmiju patiešām ir pelnījis – viņš ir ļoti labs sarunu vedējs un veicis nopietnu ieguldījumu miera sarunās.

Valdis Birkavs, bijušais premjers un ārlietu ministrs:

Neviens cits nav ieguldījis bijušās Dienvidslāvijas republikas problēmu risināšanā tik daudz enerģijas kā Marti Ahtisāri. Viņš ir gan cietis zaudējumus, gan guvis uzvaras soļus. Šo prēmiju viņš tiešām pelnījis. Arī kā cilvēku vērtēju viņu ļoti pozītīvi. Ja skatāmies uz viņa attīstību no valsts sekretāra līdz prezidentam un vēlāk starptautiska mēroga darboni, tad arī mūsu valstī ir spējīgi un profesionāli cilvēki, kuri būtu vairāk jāiesaista plašākās starptautiskajās norisēs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits