Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pēc incidenta Slovēnijas AES izsludina brīdinājumu

Eiropas Komisija trešdienas vakarā izsludināja radiācijas trauksmi visā ES pēc tam, kad, konstatējot problēmas dzesēšanas sistēmā, tika slēgta Krsko atomelektrostacija Slovēnijā. Par to informēja ES enerģētikas komisāra pārstāvis Ferans Taradellas Espuni. Pagaidām netiek sniegta sīkāka informācija par to, cik nopietna ir AES konstatētā problēma. Taču tiek uzsvērts, ka apkārtējai videi nekāds kaitējums nav nodarīts, tas ir, radiācijas noplūde nav konstatēta.

Kā vēsta EK, tā saņēmusi ziņu par notikušo trešdienas pievakarē. Pēc tam, kad bija konstatētas problēmas dzesēšanas sistēmā, uzreiz tika uzsākat stacijas slēgšanas procedūra. “Atomelektrostacija tiks slēgta, un tad būs iespējams noteikt problēmas cēloni,” Reuters sacīja Slovēnijas vides ministrijas pārstāve. Laikā, kad par to tika informēti mediji, pakāpenisks stacijas slēgšanas process vēl turpinājās. Pagaidām neesot zināms, cik ilgi stacija paliks slēgta. Tikmēr Slovēnijas kodoldrošības aģentūras vadītāka Andreja Štirtara izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka apkārtējai vide incidentā nav cietusi.

Saskaņā ar ES ātrās brīdināšanas sistēmas Ecurie noteikumiem, EK ir jāinformē visas 27 dalībvalstis, ja kādā no tām konstatēta kāds kodolincidents. Trešdien izplatītajā EK ziņojumā uzsvērts, ka tā pēc ziņas par Slovēnijā notikušo nekavējoties informējusi ES valstis.

Krsko atrodas apmēram 100 kilometrus uz austrumiem no Slovēnijas galvaspilsētas Ļubļanas. AES tika izbūveta XX gadsimta 80.gadu beigās, un tā piegādā elektrību Slovēnijai un Horvātijai.

Radiācijas drošības centra operatīvās brīdināšanas sektora vadītājs Visvaldis Grāvers Dienu informēja, ka informācija par notikušo Slovēnijas AES pienākusi savlaicīgi, bet tā kā tās bija lokālas problēmas bez ārējām konsekvencēm trauksme netika celta.

V.Grāvers norādīja, ka, acīmredzot, medijos kļūdaini iztulkota ziņa, ka notikusi avārija vai trauksme, taču tas bijis „tikai brīdinājums”. Paziņojums centrā saņemts ap septiņiem vakarā, taču aptuveni pirms stundas – ap 22:30, saņemta pēdējā informācija, ka nekādā veidā nav ietekmēta ne vide, ne cilvēki, tāpēc „var teikt, ka temats ir slēgts”.

Pēc V.Grāvera minētā, notikušajam Slovēnijas AES pievērsta saasināta uzmanība, jo pēdējās nedēļās izplatījušās baumas par problēmām Ļeņingradas AES, bet ne Latvijas monitoringa stacijas, ne citu valstu mērierīces paaugstinātu radiāciju nav konstatējušas. Arī no Krievijas saņemts atsaukums, ka tā bijusi „ļaunprātīga apmelošana”.

(papildināts ar pēdējām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits