Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Pirmie rezultāti liecina, ka īri referendumā noraidījuši Lisabonas līgumu

Eiropas Savienība ieslīgusi jaunā krīzē, jo Īrijas vēlētāji referendumā noraidījuši Lisabonas līgumu, kura mērķis bija uzlabot ES darba efektivitāti. Tā kā līgums bija jāapstiprina visās 27 dalībvalstīs, īru «nē» nozīmē, ka tas nevarēs stāties spēkā. Īrija bija vienīgā valsts, kas rīkoja referendumu par Lisabonas līguma ratifikāciju.

ES ir bēdīga pieredze ar referendumiem, jo pirms trim gadiem Francijas un Nīderlandes vēlētāji noraidīja ES konstitūcijas projektu, kas bija Lisabonas līguma priekštecis.Īrijas referenduma rezultāti būs zināmi piektdien pēcpusdienā, bet sākotnējā informācija liecina par diezgan pārliecinošu «nē» uzvaru. Īrijas telesabiedrība RTE vēsta, ka 57% balsoja pret līgumu un 43% bija par. «Izskatās, ka uzvarēs «nē» balsojums. Galu galā tauta ir paudusi savu viedokli dažādu iemeslu dēļ,» atzina Īrijas tieslietu ministrs Dermots Aherns.Īrijas valdība atbalstīja Lisabonas līguma ratifikāciju, tomēr arī līguma pretinieki izvērsa spēcīgu kampaņu. Viņi apgalvoja, ka Lisabonas līgums palielinās Īrijas atkarību no Briseles lēmumiem, apdraudēs Īrijas militāro neitralitāti, piespiedīs paaugstināt nodokļus, kā arī pavērs ceļu abortu un geju laulību atļaušanai. Valdībai neizdevās pārliecināt īrus, ka šiem apgalvojumiem nav nekāda pamata. Daudzi vēlētāji atzina, ka nemaz nav sapratuši, kāda ir līguma jēga. «Es to izlasīju, bet nesapratu. Nav ne jausmas, ko tas nozīmē,» aģentūrai Reuters stāstīja 42 gadus vecais īrs Tonijs Konels, kurš strādā bankā. Referenduma iznākums nozīmē, ka Īrija ar mazāk nekā 1% no ES iedzīvotāju kopskaita pieņēmusi lēmumu, kas būtiski ietekmēs visas 27 dalībvalstis ar 490 miljoniem iedzīvotāju. Lisabonas līguma atbalstītāji ir neizpratnē par Īrijas vēlētāju lēmumu. Pirms dažiem gadu desmitiem Īrija bija diezgan trūcīga Eiropas valsts, un tieši ES atbalsts palīdzēja Īrijai kļūt par vienu no bagātākajām valstīm pasaulē.2005.gadā līdzīgi rīkojās Francijas un Nīderlandes vēlētāji, kas noraidīja ES konstitūcijas projektu. Konstitūcijas vietā tika izstrādāts Lisabonas līgums, kura uzdevums bija atvieglot lēmumu pieņemšanas procedūru Eiropas Savienībā un palielināt ES ietekmi pasaulē. Līgums paredzēja izveidot ES prezidenta posteni, uzlabot sadarbību aizsardzībā un ārlietās.Ziņas par referenduma izgāšanos izraisīja eiro kursa lejupslīdi attiecībā pret ASV dolāru. ES līderiem tagad būs jālemj, kā turpināt ES reformas. Šī nav pirmā reize, kad Īrijas vēlētāji noraidījuši svarīgu ES līgumu. 2001.gadā viņi nobalsoja pret Nicas līgumu, taču toreiz tika sarīkots otrs balsojums, kura iznākums bija pozitīvs. Šoreiz šāds scenārijs netiek uzskatīts par ticamu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko domā?

"Daudzus pārliecināja, ka ratifikācijas rezultātā mēs būsim nonākuši tādā nelaimīgā situācijā, no kuras nekad netiksim ārā.”
/Angela Steen, īru žurnāliste/

Ārlietu ministra, kā arī politologa un īru žurnālistes komentāru par referenduma rezultātu lasiet šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits