Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Sestdien izraudzīsies Aleksija II pienākumu izpildītāju un nozīmēs bēru datumu

Sestdien paredzēta Krievijas Pareizticīgās baznīcas sinodes sēde, kurā tiks izvēlēts pareizticīgo patriarha pienākumu izpildītājs, vēstī Maskavas patriarhijas preses dienesta izplatītais paziņojums. Tāpat sanāksmes laikā tiks nolemts laiks un vieta, kur notiks mirušā patriarha Aleksija II apstāvēšana.

Piektdienas rītā 79 gadu vecumā savā Piemaskavas rezidencē miris Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhs Aleksijs II, informē NEWSru.

Pareizticīgo baznīca atteikusies izpaust savas galvas nāves iemeslu, bet diplomāti Maskavā apgalvo, ka patriarhs jau ilglaicīgi slimojis ar vēzi.

Notikušais satriecis arī Aleksija II tuvākā loka cilvēkus. Vēl ceturtdien tika izplatīts paziņojums, ka patriarhs piektdien piedalīsies diskusijā par krievu valodu un Krievijas kultūras vērtībām.

Līdzjūtības izteikušas arī Latvijas amatpersonas. Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka mūžībā aizgājusi patiesi liela personība, kuru Latvijā cienīja un augsti novērtēja. Valsts prezidents norāda, ka tas ir liels zaudējums pareizticīgajiem un visai tautai, jo Viņa Svētība Aleksijs II ieguldīja lielu darbu tautas ticības atdzimšanas un tolerances veicināšanai. Piektdien notika arī Valsts prezidenta un Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra telefonsaruna, kurā Valsts prezidents personīgi izteica līdzjūtību Latvijas Pareizticīgai Baznīcai sakarā ar zaudējumu.

Tāpat līdzjūtību Latvijas parlamenta vārdā izteikusi Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone (LPP/LC).

Pēc Aleksijas II nāves ziņas saņemšanas Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš šobrīd atrodas Indijā, paziņojis, ka atceļ plānoto došanos uz Itāliju un atgriežas dzimtenē.

Bijušais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs esot tik ļoti šokēts, ka "ir grūti atrast vārdus, lai komentētu notikušo". "Es viņu ļoti cienīju," sacīja bijušais politiķis. 

“Tas ir neaizvietojams zaudējums visiem pareizticīgajiem, lai kur tie nedzīvotu,” sacīja Krievijas parlamenta augšpalātas - Federāciju padomes – spīkers Sergejs Mironovs.

Krievijas Pareizticīgo baznīca vienmēr atturējusies komentēt sava vadītāja veselības sarežģījumus, tomēr zināms, ka tādi ir bijuši.

2002.gadā Aleksijs II pārcietis smagu insultu. 2007.gadā pēc viņa neierašanās uz bijušā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina bērēm laikraksts "Moskovskij komsomoļec", atsaucoties uz saviem avotiem, rakstīja, ka patriarhs divreiz pārcietis klīnisko nāvi. Pēcāk radiostacija "Eho Moskvi" paziņoja, ka Aleksijs II smagā stāvoklī atrodas klīnikā Šveicē.


Fakti par Aleksiju II:

Topošais patriarhs Aleksejs Ridigers dzimis 1929.gada 23.februārī Tallinā krievu emigrantu ģimenē.

No 1947. līdz 1949.gadam mācījies Ļeņingradas Garīgajā seminārā. 1953.gadā absolvējis Ļeņingradas Teoloģijas akadēmiju un kļūst par priesteri.

1990.gadā iecelts par Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarhu.

Pielicis lielus pūliņus, lai pēc Padomju Savienības sabrukuma veicinātu "garīgo atdzimšanu" Krievijā. Viņa centienu rezultātā Krievijā uzcelti vairāki simti jaunu baznīcu.

Aleksija II vadītā Krievijas Pareizticīgo baznīca pietuvinājās Kremļa aprindām. Patriarham bija ļoti labas attiecības ar bijušo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Iepriekš vairākkārt izskanējuši minējumi, ka Aleksijs II padomju gados bijis saistīts ar Valsts Drošības komiteju (VDK). Izskanējusi informācija, ka VDK arhīvos viņš minēts ar kodēto vārdu DROZDOV. Maskavas Patriarhāts vienmēr noraidījis šīs apsūdzības.

Aleksija II valdīšanas laikā Pareizticīgo baznīcai bijušas ļoti atturīgas attiecības ar Romas Katoļu baznīcu, jo patriarhs uzskatīja, ka katoļu baznīca vēlas piesaistīt sev sekotājus Krievijā un Ukrainā, ko viņš vienmēr ir uzskatījis par tradicionālajām pareizticīgo baznīcas ietekmes sfērām. Tādēļ Aleksijs II savas 18 gadus ilgās valdīšanas laikā vairākkārt atteicās tikties ar Romas pāvestu Jāni Pāvilu II un viņa pēcteci Benediktu XVI, lai gan abu baznīcu attiecības pēc Benedikta XVI ievēlēšanas uzlabojās.


(papildināta ar 4. un 5. rindkopu)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

FOTO: Aleksijs II Rīgā 2006.gadā

LASI VĒL

Dienas raksti par Aleksija II viesošanos Latvijā 2006.gadā

Krievijas pareizticīgo galvas nozīmīgā vizīte būtiskas pārmaiņas tomēr nenesīs

Paldies Dievam, ka ieraudzīju viņu

Politreliģija

Aleksijs II sola "runāt" ar Putinu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits