Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

papildināts (16:05) - Janukovičs izsludinās prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien paziņojis, ka izsludina prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas un atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas.

"Šajās traģiskajās dienās, kad Ukraina cietusi tādus smagus zaudējumus, kad gājuši bojā cilvēki barikāžu abās pusēs, uzskatu par savu pienākumu bojāgājušo gaišās piemiņas priekšā paziņot - nav nekā svarīgāka par cilvēka dzīvību. Un nav tādu soļu, kurus mums kopā nevajadzētu spert, lai atjaunotu mieru Ukrainā," teikts Janukoviča paziņojumā prezidenta mājaslapā.

"Paziņoju par to, ka iniciēju prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas. Tāpat iniciēju atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas ar pilnvaru pārdali par labu parlamentārai republikai," paziņoja Janukovičs.

Tāpat viņš aicināja sākt procedūru nacionālās uzticības valdības izveidei.

Prezidenta paziņojumā nav norādīti termiņi, kad tiks veiktas šīs politiskās reformas, uz kurām uzstāja opozīcija un protestētāji.

Viens no Ukrainas opozīcijas līderiem Oļegs Tjagņiboks piektdien pavēstīja, ka Ukrainas opozīcija gatava parakstīt vienošanos par krīzes noregulējumu valstī. "Pieņemts lēmums apstiprināt lēmumu parakstīt vienošanos ar prezidentu ar noteikumu, ja [pašreizējais] iekšlietu ministrs nav nākamajā valdībā un tiek nomainīts ģenerālprokurors," politiķa teikto citē ziņu aģentūra Interfax.

Vienošanos par Ukrainas konflikta noregulējumu piektdien parakstīs astoņas puses. Tiek ziņots, ka vienošanos parakstīs Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, trīs opozīcijas līderi - Arsēnijs Jaceņuks, Vitālijs Kļičko un Oļegs Tjagņiboks -,Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers un Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, Francijas Ārlietu ministrijas Kontinentālās Eiropas departamenta vadītājs Ēriks Furnē, kā arī Krievijas cilvēktiesību ombuds Vladimirs Lukins.

Ukrainas iekšējā karaspēka karavīri piektdien atkāpās no pozīcijām ap valsts parlamenta ēku Kijevā. Kā vēsta Ukrainas mediji, karavīri steidzīgā kārtā sasēdināti autobusos un devušies prom. Iepriekš Ukrainas parlamenta deputāte no partijas UDAR Marija Matiosa ap ēku izvietotajiem karavīriem nolasīja lēmumu par "pretterorisma operācijas" apturēšanu.

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka vietnieks paziņojis par atkāpšanos no amata, protestējot pret armijas iesaistīšanu nemieru apspiešanā valstī. "Šodien armija ir iesaistīta civilā konfliktā, kas var novest pie civiliedzīvotāju un karavīru masveida bojā ejas," uzrunā telekanālā 5 Kanal piektdien paziņoja armijas galvenā štāba komandiera vietnieks ģenerālis Jurijs Dumanskis.

Ukrainas varas partijas pārstāvošie deputāti steidz pamest Ukrainu, ņemot līdzi arī savas ģimenes. Obozrevatetel vēsta, ka no Kijevas Žuljanas lidostas VIP termināļa ceturtdien izlidojis jau 51 čarterreiss ar cilvēkiem, kas vēlas pamest Ukrainu. Obozrevatetel rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no lidmašīnām, kas devusies uz Austriju, nav saņēmusi atļauju nolaisties Vīnē un bijusi spiesta atgriezties Kijevā. Savukārt citai lidmašīnai nav ļauts nosēsties vairākās Vācijas lidostās.

No Ukrainas izlidojošo personu sarakstā figurē arī Ivans Fursins, kas ir viens no Trasta komercbankas akcionāriem. Finanšu un kapitāla tirgus publicētā informācija rāda, ka Fursinam ir būtiska netiešā ceļā iegūta līdzdalība Trasta komercbankā - no 20% līdz 33%. Saskaņā ar Ukrainas mediju publiskoto informāciju Fursins devies uz Šveici. Trasta komercbanka Latvijas finanšu tirgū darbojas kopš 1989.gada. Līdztekus Latvijas filiālēm darbojas Trasta komercbankas filiāle Kiprā. Bankas grupas pārstāvniecības atvērtas Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā un Honkongā.

Iepriekš prezidenta Viktora Janukoviča administrācija ziņoja, ka Ukrainas krīzes noregulējuma sarunu dalībnieki piektdienas rītā vienojušies par nosacījumiem izejai no pašreizējās situācijas un tuvākajās stundās parakstīs attiecīgu vienošanos.

(Papildināts viss teksts.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits