Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināts (22:16) - Ķīlnieku krīzē Mali sagūstītie atbrīvoti; 27 bojāgājušie

Bruņoti uzbrucēji piektdien saņēmuši gūstā 170 cilvēkus _Radisson Blu _viensīcā Mali galvaspilsētā Bamako, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Vēlāk pēcpusdienā ķīlnieki no viesnīcas atbrīvoti, vēsta BBC.  Savukārt aģentūra Reuters ziņo, ka ANO darbinieki viesnīcas telpās atraduši 27 bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Mali Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka viesnīcas augšējos stāvos vēl vairākas stundas pēc ķīlnieku atbrīvošanas atrodas uzbrucēji, kurus policija cenšas atbruņot.

Savukārt pilsētas iedzīvotāji aicināti pēc iespējas maz staigāt pa pilsētu un drošības labad uzturēties mājās.

Pentagons paziņojis, ka neviens viesnīcas personālā strādājošais šīs ķīlnieku krīzes laikā neesot cietis. 

Mali drošības ministrs Salifs Traore paziņojis, ka kaujinieku gūstā vairs neatrodas neviens cilvēks.

Avots policijā atzina, ka uzbrucēji, pēc visa spriežot, bijuši islāmisti.

Latvija izsaka līdzjūtību 20. novembra terora aktā Mali bojāgājušo un cietušo ģimenēm, un tuviniekiem, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrija.

Ķīlnieku nogādāšanai drošībā palīdzību sniedz arī ASV armijas speciālie spēki. Ķīlnieku atbrīvošanas operācijā iesaistījās arī franču žandarmērijas tiesu medicīnas eksperti.

Avoti apsardzes dienestā AFP informējuši, ka luksus klases viesnīcā divi uzbrucēji sarīkojuši apšaudi un saņēmuši gūstā gan atpūtniekus, gan personālu. CNN ziņoja, ka sagūstīti 140 atpūtnieki un 30 viesnīcas darbinieki. 

"Tas viss notiek septītajā stāvā, džihādisti atklājuši uguni gaitenī," AFP citē savu avotu.

Tikmēr aģentūras Reuters rīcībā esošā liecība pastiprina sākotnējo informāciju, ka uzbrucēji ir islāma ekstrēmisti - viņi, iebrūkot viesnīcā, skaļi saukuši "Allahu akbar" jeb "Dievs ir varens". Reuters arī ziņo, ka tie ķīlnieki, kuri spējuši citēt Korānu, atbrīvoti. CNN vēsta, ka uzbrucēji pie viesnīcas piebraukuši automašīnā ar diplomātu numuriem. 

Automātisko ieroču uguns bija dzirdama arī ārpus viesnīcas. Pašlaik ir uzsākta ķīlnieku atbrīvošanas operācija - Mali specvienības iegājušas viesnīcas ēkā. Valsts televīzija ziņo, ka atbrīvoti jau 80 ķīlnieki.

Neviena grupa vēl nav uzņēmusies atbildību par ķīlnieku sagrābšanu, taču zīmīgi, ka uzbrukums noticis neilgi pēc tam, kad Francijas prezidents Fransuā Olands uzteicis Francijas karaspēku par veiksmīgu cīņu pret islāma ekstrēmistiem Mali.

"Francijai ir vadošā loma šajā karā [pret terorismu] - mēs piedalāmies ar saviem karavīriem, savu drosmi. Mums jāturpina uzsāktais plecu pie pleca ar mūsu sabiedrotajiem, liekot lietā jebkurus pieejamos līdzekļus, kā mēs to darījām Mali, kā darīsim Irākā un Sīrijā," paudis Olands.

Telekanāla CNN reportieris norādīja, ka Radisson Blu viesnīca Mali džihādistiem ir "laba iespēja uzbrukt Francijai ārpus tās teritorijas," ņemot vērā, ka pašā Francijā drošības pasākumi pēc asiņainā 13.novembra slaktiņa ir krietni paaugstināti.

Pievienotas 3. un 4.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits