Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināts (22:29) - FOTO: Parīzi satricinājuši teroristu asiņainie uzbrukumi; viens no teroristiem izsludināts meklēšanā

Piektdienas vakarā uzbrukumu sērijā Francijas galvaspilsētā Parīzē nogalināti vismaz 129 cilvēki, vēsta ziņu aģentūra Reuters. Parīzes prokurors apstiprina - teroraktos ir 132 bojāgājušie, vairāk nekā 300 ievainoti, informē Euronews. Miruši astoņi teroristi, kas sarīkoja koordinētos uzbrukumus, ziņo CNN.

Iepriekš teroraktos bojāgājušo skaits bija 129, taču nu tas ir pieaudzis līdz 132, jo trīs cilvēki no gūtajām traumām miruši, vēsta Parīzes varas iestādes. 

Bojāgājušo vidū ir Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Beļģijas, Alžīrijas, Čīles, Marokas, Portugāles, Rumānijas, Zviedrijas, Tunisijas un ASV pilsoņi, informē CNN.

Uzbrukumi iedzīvotājiem notikuši vairākās pilsētas vietās. Avoti vēsta, ka piektdienas vakarā četri melnā tērpti, ar automātiskajiem ieročiem bruņojušies uzbrucēji Bataclan koncertzālē, kur tajā brīdī noticis rokgrupa Eagles of Death Metal koncerts, sagrābuši ķīlniekus un sākuši nogalināt cilvēkus. Tos, kas ievainoti, bet vēl dzīvi, nokrituši zemē, uzbrucēji aukstasinīgi, gluži kā izpildot nāvessodus, nošāvuši vienu pēc otra, līdz ēku ieņēma policijas spēki.

Teroristi skandējuši saukļus Allahu akbar (Dievs ir varens), kad atklāja uguni tiešā tēmējumā uz koncerta publiku. Kad policija sākusi uzbrukumu, trīs no viņiem uzspridzinājušies. Ceturtais uzsprādzis, kad viņam trāpījušas policijas lodes. Nokoncertzāles tika evakuēti vairāk nekā 100 dzīvi palikušie, daži no tiem ievainoti. Vismaz 80 cilvēki koncertzāl ē gājuši bojā.

Koncertzāle atrodas tikai 200 metru attālumā no satīras žurnāla Charlie Hebdo bijušās redakcijas, kur janvārī islāma ekstrēmisti nogalināja 12 cilvēkus. 

Parīzes teroraktos bijuši iesaistīti trīs brāļi, no kuriem viens, iespējams, vēl atrodas uz brīvām kājām, svētdien atklājis kāds avots Francijas drošības struktūrās. Viens brālis miris naktī uz sestdienu, īstenojot teroraktus, otrs brālis aizturēts Beļģijā, bet vēl nav noskaidrots, vai viņš piedalījies uzbrukumos Parīzē. Trešais brālis, iespējams, vēl atrodas uz brīvām kājām vai arī ir gājis bojā, piedaloties uzbrukumos, informēja LETA. 

Laikraksts Liberation vēsta, ka aizdomās turētais ir 26 gadus vecs Beļģijā dzimis vīrietis, kurš ir ļoti bīstams. 

 

Vismaz seši uzbrucēji atklājuši uguni arī uz tuvumā esošajiem japāņu un kambodžiešu restorāniem. "Mēs ar draudzeni vakariņojām restorānā Le Petit Cambodge, kad uz ielas sākās šaušana. Pēkšņi mēs dzirdējām šāvienu un to, kā šķīst stikli. Mēs nogūlāmies zemē. Satvēru kādas sievietes roku, viņa neatbildēja - sieviete tika sašauta krūtīs un visapkārt viņai bija asinis," CNN stāsta kāda aculieciniece. Kopumā restorānā tika nogalināti 14 cilvēki, paziņojušas varas iestādes.

Vairāki Parīzes teroraktu aculiecinieki stāsta, ka daži no teroristiem esot ieradušies automašīnā ar Beļģijas numura zīmēm. Kāds aculiecinieks, vietējās ēstuves darbinieks CNN stāsta, ka viņš dzirdējis šāvienus, tā vien licies, ka tās ir petardes. Kad izskrējis laukā manījis, ka vairāki bruņojušies cilvēki vienu pēc otra sašauj restorāna apmeklētājus. "Nevarēju saprast - tā ir īstenība, vai tā ir filma," ziņu kanālam stāsta aculiecinieks. 

Vēl trīs pašnāvnieki uzspridzinājušies arī pie stadiona Stade de France Parīzes pievārtē, kur pārbaudes maču futbolā aizvadīja Francijas un Vācijas izlases. Šo spēli klātienē apmeklējis arī Francijas prezidents Fransuā Olands, taču viņš nogādāts drošībā. BBC vēsta, ka prezidents nogādāts iekšlietu ministrijas telpās. 

Astoto uzbrucēju Voltēra bulvārī, netālu no Bataclan koncertzāles, nošāvuši policisti, vēsta CNN.

Visi sprādzieni esot rīkoti ar dažu minūšu atstarpi. Pēc visa spriežot, teroristi cerējuši, ka pēc pirmās eksplozijas sāksies panika un cilvēki sāks masveidā pamest stadionu. Tā būtu iespēja, uzspridzinoties otram pašnāvniekam, paņemt līdzi daudz vairāk cilvēku dzīvību, vēsta Panorāma.  

Francijas prezidents Fransuā Olands terora aktos apsūdzējis teroristisko grupējumu Islāma valsts. Arī avoti rietumvalstu izlūkdienestos atzīst, ka, visticamāk, slaktiņu sarīkojuši islāmisti.

Olands norādīja, ka uzbrukumi parīziešiem ir "karadarbības akts", ko pastrādājuši Islāma valsts kaujinieki.

Teroristiskais grupējums Islāma valsts tīmeklī publiskotā paziņojumā uzņēmies atbildību par terora aktiem. "Astoņi brāļi, bruņoti ar ar sprāgstvielu jostām un triecienšautenēm" veica "svētīgo uzbrukumu (..) krustnešu Francijai," vēsta aģentūra LETA.

Paziņojumā, kas publicēts gan arābu, gan franču valodā, izteikti turpmāki uzbrukuma draudi Francijai, kamēr "tā turpinās savu krustnešu kampaņu". Teroristi paziņojumā norāda, ka piektdienas uzbrukumu mērķi, tostarp Bataclan koncertzāle un stadions Stade de France, tikuši "rūpīgi izvēlēti".

Policija apstiprinājusi, ka blakus vienam no Parīzē likvidētajiem teroristiem atrasta Sīrijas pase, bet pie otra – Ēģiptes pase. Kā ziņo Atēnu varasiestādes, Sīrijas pases īpašnieks Ahmads Almohammeds Eiropā ieceļojis caur Grieķiju kā bēglis un reģistrēts 3.oktobrī, paziņoja Serbija Iekšlietu ministrija, piebilstot, ka šī persona nav atradusies Interpola meklēto noziedznieku sarakstā.

Kopumā uzbrukumā iesaistītas trīs teroristu grupas, kuras darbojās koordinēti, informēja prokurors. 

Savukārt cits no koncertzālē Bataclan nogalinātajiem teroristiem pēc pirkstu nospiedumiem identificēts kā 29 gadus vecais Francijas pilsonis Omars Ismails Mostefajs, kas dzimis 1985.gada 21.novembrī un uzaudzis vienā no Parīzes priekšpilsētām, informē BBC. Vīrietis iepriekš bijis astoņas reizes notiesāts par sīkiem noziegumiem, bet cietumā nav sēdējis.

Parīzes prokurors norādīja, ka Mostefajs 2010.gadā atzīts par potenciālo radikāļu propagandas mērķi, bet līdz piektdienai ne reizi nav bijis iesaistīts teroristu grupējumos vai plānos. Izmeklētāji pašreiz pēta, vai viņš pagājušajā gadā ir devies uz Sīriju, kā liecina policijas avoti.

BBC vēsta, ka Mostefaja tēvs un 34 gadus vecais brālis sestdien tika aizturēti un viņu dzīvesvietas pārmeklētas. "Tas ir traki, es nespēju noticēt. Arī es pagājušajā naktī [piektdien - red.] biju Parīzē un redzēju, kas tur darījās". Mostefajam un viņa vecākajam brālim jau vairākus gadus bija pazudis savstarpējais kontakts, taču brālis bija pārsteigts un nespēj noticēt, ka Mostefajs ir radikalizēts. 

Parīzes piepilsētā Monreijā atrasta melna automašīna Seat, kurā iekšā bijuši šaujamieroči AK47 [kalašņikovi, red.], ko izmantojuši teroristi naktī uz sestdienu notikušajos uzbrukumos, vēsta AFP. Kopā aizturēti seši cilvēki, kas saistīti ar vienu no teroristiem - 29 gadus veco Francijas pilsoni Mostefaju. Aizturēto vidū ir arī Mostefaja tēvs, brālis un svaine.

Vēl divi no teroristiem dzīvojuši Beļģijas galvaspilsētā Briselē - viens no tiem Briseles centrā, otrs - Molenbekas rajonā. Abi bijuši Francijas pilsoņi. Šo teroristu pārziņā varēja atrasties arī iznomātās automašīnas, jo tās nomātas Beļģijā, vēsta CNN.

Policija vienā no Briseles priekšpilsētām jau veikusi kratīšanas, un vēlāk Beļģijas tieslietu ministrs Kūns Gēnss paziņoja, ka saistībā ar Parīzes terora aktiem veikti vairāki aresti, informē aģentūra LETA.

Francijā izsludināts ārkārtas stāvoklis, bet Parīzē policijas spēki stiprināti ar 1500 karavīriem. Drošības apsvērumu dēļ Parīzē un tās reģionā slēgtas visas skolas un universitātes, slēgti veikali un kafejnīcas, amatpersonas ieteikušas iedzīvotājiem palikt savos mitekļos. Francija ir atjaunojusi robežkontroli. Muitas un robežsargu darbinieki pārbaudīs ceļotājus un viņu bagāžu, gan pie iebraukšanas, gan pie izbraukšanas no valsts. 

"Parīzē situācija ir ļoti saspringta," CNN norādīja Francijas Radio redaktora vietnieks Gregorijs Filips. Viņš norādīja, ka cilvēki ir tik nobijušies, ka baidās iet ārā uz ielas. 

Kā ziņo CNN, nevienam šobrīd nav īsti skaidrs, cik teroristu vēl varētu būt uz ielām, tādēļ situācija ir īpaši saspringta. Tāpat neoficiāli avoti CNN vēsta, ka iespējama vēl kāda teroristu uzbrukšana.

Sociālais tīkls Facebook operatīvi izveidojis rīku, kas ļauj lietotājiem, kuri atrodas Parīzes apkaimē, paziņot draugiem, ka ar viņiem viss ir kārtībā. Facebook lietotāji ar rīka palīdzību var aplūkot, cik viņu draugi atrodas notikumu tiešā tuvumā.

Šausminošos uzbrukumus nosodījuši un Francijas tautai līdzjūtību izteikuši arī daudzu pasaules valstu līderi. Tāpat valstis visā pasaulē piemin traģiskos notikumus Parīzē, izgaismojot augstceltnes Francijas karoga krāsās, tādējādi solidarizējoties ar Francijas iedzīvotājiem.

Francijā kopš piektdienas izsludinātas trīs dienu sēras.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits