Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Pārbaudīs spēkus Eiropā

ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama tuvākajās dienās (konkrēti datumi tiek turēti slepenībā) dodas turnejā pa Tuvo Austrumu un Eiropas valstīm, lai pārliecinātu amerikāņu vēlētājus, ka viņš ir pietiekami sagatavots ASV virspavēlnieka pienākumu pildīšanai. Salīdzinot ar republikāņu kandidātu Džonu Makeinu, demokrāta B.

Obamas vājā vieta ir pieredzes trūkums ārpolitikā. Pieredzējušais senators Dž.Makeins ir biežs viesis Eiropā, pāris reižu viesojies arī Rīgā, savukārt B.Obamas lielākā pieredze ārlietās ir saistīta ar viņa afrikāņu izcelsmi un dažiem gadiem, ko viņš bērnībā nodzīvoja pie patēva Indonēzijā.

Pārbaudīs spēkus Eiropā


Kandidātam jāpierāda, ka viņš ir gatavs kļūt par varenākās valsts līderi

Populārāks par Makeinu


Tiesa gan, vairākumā Eiropas valstu B.Obama ir daudz populārāks par Dž.Makeinu, jo B.Obamas izraisītais sajūsmas vilnis šķērsojis Atlantijas okeānu un aplipinājis daudzus eiropiešus. B.Obama bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Džonu Kenediju, kura jauneklīgā enerģija un spēja nepadoties PSRS spiedienam savulaik izpelnījās eiropiešu cieņu. Jāņem vērā, ka tagadējais ASV prezidents Džordžs V.Bušs ir ļoti nepopulārs Eiropā, tāpēc daudziem eiropiešiem tīkamāka būtu demokrātu, nevis republikāņu uzvara ASV prezidenta vēlēšanās novembrī.

Paredzams, ka savu līdz šim lielāko starptautisko turneju B.Obama pirmdien sāks Tuvo Austrumu reģionā, kur apmeklēs ASV sabiedroto Jordāniju. Pēc tam viņam paredzēta vizīte Izraēlā un palestīniešu pašpārvaldes teritorijā, lai apspriestu Izraēlas un palestīniešu miera procesa attīstību. B.Obama nesen izraisīja palestīniešu sašutumu ar paziņojumu, ka Jeruzālemei jāsaglabā nedalītas Izraēlas galvaspilsētas statuss. Palestīnieši pieprasa, lai Jeruzālemes austrumu daļa kļūtu par Palestīnas valsts galvaspilsētu. B.Obamas paziņojums tika skaidrots ar vēlmi izpelnīties ietekmīgā ASV ebreju lobija labvēlību.

Kenedija pēdās


Eiropas turnejas laikā B.Obama apmeklēs tradicionālo Eiropas lielvaru (Vācijas, Francijas un Lielbritānijas) galvaspilsētas, izvairoties no viesošanās Eiropas Savienības centrā Briselē. Paredzams, ka Berlīnē, Parīzē un Londonā viņu sagaidīs sajūsminātu atbalstītāju pulki. Sabiedriskās domas aptaujas rāda: ja eiropieši varētu balsot ASV prezidenta vēlēšanās, B.Obama bez grūtībām pārspētu Dž.Makeinu. Eiropieši slavē B.Obamu par to, ka viņš jau no paša sākuma kritizēja Dž.V.Buša sākto Irākas karu. Arī citos jautājumos B.Obamas nostāja ir eiropiešiem tīkamāka.

B.Obamam gan nāksies uzmanīties, lai viņš netiktu uztverts kā pārāk liels Eiropas draugs, jo lielai daļai amerikāņu vēlētāju ir nicinoša attieksme pret Eiropu. Pirms četriem gadiem demokrātu kandidāts Džons Kerijs tika izsmiets viņa franču valodas zināšanu dēļ, jo daudziem amerikāņiem šķiet, ka "franzūcis" ir teju vai lamuvārds. "Tikt uztvertam kā Eiropas mīlulim nepavisam nav tas, kas vajadzīgs ASV prezidenta amata kandidātam," secina britu laikraksts The Guardian.

B.Obama vēlas līdzināties Dž.Kenedijam, kurš mācēja izpelnīties sabiedrības atbalstu gan ASV, gan Eiropā. Vācieši nav aizmirsuši 1963.gada vasarā notikušo Dž.Kenedija vizīti Rietumberlīnē, kad viņš pauda atbalstu Rietumvācijas demokrātijai un paziņoja Ich bin ein Berliner! (Es esmu berlīnietis!). Ne mazāk slavenus vārdus pie Brandenburgas vārtiem 1987.gadā teica ASV prezidents Ronalds Reigans, kurš mudināja PSRS līderi Mihailu Gorbačovu nojaukt Berlīnes mūri.

Vāciešu iebildumi


B.Obama gribēja atdarināt Dž.Kenediju un R.Reiganu, uzstājoties ar runu pie Brandenburgas vārtiem, taču šis nodoms izraisījis Vācijas amatpersonu iebildumus. Konservatīvie politiķi uzskata, ka B.Obama nav pelnījis teikt runu tik vēsturiskā vietā, jo viņam nav nekādu nopelnu Vācijas apvienošanā. Vācieši raizējas, ka B.Obama izmantos šo iespēju politiskas reklāmas nolūkiem. "Viņš uzrunās nevis vāciešus vai eiropiešus, bet gan iespējamos vēlētājus ASV, lai parādītu, cik zinošs viņš ir ārpolitikas jautājumos," laikrakstam Los Angeles Times stāsta pensionētais vācu skolotājs Georgs Kaizers.

ASV prese rūpīgi izvērtēs katru B.Obamas vārdu, lai noskaidrotu, vai viņš ir gatavs pārstāvēt ASV uz starptautiskās skatuves. Aptaujas rāda, ka nacionālās drošības jautājumos ASV vēlētāji vairāk uzticas Dž.Makeinam, nevis B.Obamam. Pēdējā laikā B.Obama ar vairākām runām mēģinājis pārliecināt vēlētājus, ka viņš būs labāks virspavēlnieks par Dž.Makeinu. B.Obama piedāvā izvest lielāko daļu ASV karavīru no Irākas, lai veltītu lielāku uzmanību Afganistānai. "Irāka nav galvenā fronte cīņā pret terorismu, nekad tāda nav bijusi," uzsver B.Obama. Paredzams, ka ārvalstu turnejas laikā viņš apmeklēs arī Irāku un Afganistānu.

***

grafiks*


Pirmdien: viesojas Jordānijas galvaspilsētā Ammānā, tiekas ar Jordānijas karali Abdullu

Otrdien: Izraēlā tiekas ar Izraēlas premjeru Ehudu Olmertu un citām amatpersonām

Trešdien: dodas uz Rietumkrastu, lai tiktos ar palestīniešu prezidentu Mahmūdu Abāsu

Ceturtdien: uzstājas ar runu Berlīnē, tiekas ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli

Piektdien: dodas uz Parīzi, lai tiktos ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī

Sestdien: ierodas Londonā, kur paredzēta tikšanās ar Lielbritānijas premjeru Gordonu Braunu

* turnejas grafikā iespējamas izmaiņas, jo B.Obama iecerējis apmeklēt arī Irāku un Afganistānu, bet vizītes datums netiek izpausts drošības apsvērumu dēļ

***

REUTERS


ASV prezidenta amata kandidāta Baraka Obamas ārzemju ceļojums būs augsta riska debija uz pasaules skatuves. Iespējamās lamatas ir vismaz tikpat lielas, kā iespējamais guvums. B.Obamas turneja par Eiropu, Tuvo Austrumu reģionu, Irāku un Afganistānu tiek rīkota, lai pierādītu, ka viņš ir spējīgs risināt starptautiskās diplomātijas jautājumus un pildīt ASV virspavēlnieka pienākumus. Tā būtu atbilde kritiķiem, kas uzskata, ka B.Obama nav pietiekami pieredzējis, lai uzņemtos šo darbu. B.Obamas kļūda tikai pastiprinātu Dž.Makeina argumentu, ka jaunais senators no Ilinoisas ir riskanta izvēle Baltā nama saimnieka amatam.

FINANCIAL TIMES


ASV prezidenta vēlēšanas nereti izraisījušas sacensību starp Lielbritānijas, Francijas un Vācijas līderiem, kas sacenšas par to, kurš no viņiem pirmais izpelnīsies Baltā nama labvēlību. Neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma, Eiropa šoreiz nevar atļauties šādu izrādi. ASV nākotnē būs jāpieņem lēmums, vai samazināt Eiropai veltīto uzmanību un vairāk pievērsties Ķīnai. Eiropas līderiem jāpārliecina B.Obamu, ka svarīgākajos jautājumos Eiropa ir vienota un vēlas saglabāt savu ietekmi.

THE DAILY TELEGRAPH


Gordonam Braunam, Angelai Merkelei un Nikolā Sarkozī vajadzētu būt piesardzīgiem, lai neradītu iespaidu, ka viņi reklamē B.Obamas kandidatūru. Līdz prezidenta vēlēšanām vēl ir gandrīz četri mēneši. Lai gan aptaujas rāda, ka B.Obama ir vadībā, no jūlija līdz novembrim vēl tāls ceļš ejams. G.Braunam un citiem acīmredzot nebūs iebildumu nofotografēties kopā ar ASV prezidenta amata kandidātu, kurš droši vien uzvarētu vēlēšanās jebkurā no Eiropas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits