Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pasaulē vienojas kopīgā cīņā pret apdraudēto sugu kontrabandu

Vairākas pasaules valstis apņēmušās vienoties cīņā pret apdraudēto dzīvnieku kontrabandu. Malumednieku un starptautisko kriminālo grupējumu aktivitātes novedušas tuvu izmiršanas robežai tādus dzīvniekus kā tīģeri, degunradži un ziloņi. Malumedniecība, pēc dzīvnieku aizstāvju teiktā, sasniegusi "neiedomājamus apmērus" un kļuvusi par ceturto ienesīgāko nelegālās tirdzniecības jomu pēc narkotikām, cilvēku kontrabandas un ieroču pārdošanas. Ik gadu tā ienes ap 10 miljardiem dolāru (7,31 miljardu eiro).

Pagājušajā nedēļā Londonā notika dzīvnieku kontrabandas apkarošanai veltīts samits, kuru rīkoja Lielbritānijas valdība. Tajā līdz ar princi Čārlzu un viņa dēliem Viljamu un Hariju piedalījās delegāti no 46 valstīm un 11 ANO organizācijām. Samitā līderi parakstīja Londonas deklarāciju, kurā akcentēti soļi, kas veicami, lai apkarotu malumedniecību. Delegāti uzsvēra, ka dzīvnieku kontrabanda jākvalificē kā smags noziegums, pieskaitot to tikpat nopietniem pārkāpumiem kā dažādas citas pārrobežu organizētās noziedzības aktivitātes.

Nereti ar dzīvnieku kontrabandu nodarbojas tie paši cilvēki, kas tirgo narkotikas, ieročus un arī cilvēkus, raidorganizācijai NPR skaidroja Londonas Zooloģijas biedrības Dzīvnieku aizsardzības programmas direktors Džonatans Beilijs. "Taču, ja salīdzina tādas aktivitātes kā cilvēku kontrabanda, narkotiku vai ieroču tirdzniecība, nelegālā savvaļas dzīvnieku tirdzniecība netiek uzskatīta par smagu noziegumu, tādēļ šie sindikāti plaukst, uzņemoties ļoti zemu risku."

Visu žurnālistes Signes Apsītes rakstu Glābj no melnā tirgus ķetnām lasiet pirmdienas, 17.februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits