Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pasaules iekarošanu turpina tā dēvētās legālās narkotikas

Narkotiku apkarotājiem visā pasaulē pašlaik ir jācīnās divās frontēs, jo paralēli tādām tradicionālajām apreibinošajām vielām kā marihuāna, ecstasy, heroīns un kokaīns, kuras vairākumā valstu ir pasludinātas ārpus likuma, tirgū aizvien plašāk izplatītas tā saucamās legālās narkotikas, kas pircējiem parasti tiek uzrādītas kā nekaitīgi augu maisījumi.

Tieši cīņa otrajā frontē likumsargiem sagādā lielākās galvassāpes, jo «legālo narkotiku» skaits aug straujāk nekā sēnes pēc lietus un pat pēc tam, kad kādas no tām tiek atzītas par cilvēku veselībai ļoti kaitīgām un atkarību izraisošām, vietā parādās citas, kas to ražotājiem un pārdevējiem nodrošina reibinošus ienākumus.

Brīvi tirgo internetā

ANO Narkotiku un noziegumu apkarošanas birojs (UNODC) pagājušajā nedēļā nāca klajā ar ziņojumu, kurā vērsa uzmanību uz faktu, ka apzināto tā saucamo likumīgo apreibinošo vielu skaits ir lielāks par nelikumīgo narkotiku skaitu.

Dati no ANO dalībvalstīm liecina, ka līdz pagājušā gada vidum atklāta 251 jauna psihotropā viela, no tām liela daļa ir brīvi nopērkamas, un to pārdevējiem nekas nedraud. Tas ir vairāk par 234 narkotiskajām vielām, kuras ir aizliegtas saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem.

Savukārt Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (EMCDDA) un Eiropola maijā publicētajā kopīgajā ziņojumā bija teikts, ka tikai Eiropā vien pagājušajā gadā ir uzskaitītas 280 narkotiskās vielas, kas nav aizliegtas.

Dokumentā arī teikts, ka 2012. gadā mūsu kontinentā ir atklātas 73 jaunas apreibinošās vielas. Salīdzinājumam - 2011. gadā - 49, 2010. gadā - 41, bet 2009. gadā - 24.

Kaut arī lielākā daļa jauno narkotiku ir radītas Ķīnā un Indijā, tās milzīgā daudzumā ienāk Eiropas un ASV tirgos. EMCDDA uzsver, ka tas lielā mērā ir saistīts ar «legālo narkotiku» brīvo tirdzniecību internetā. Centrs ir uzskaitījis vismaz 690 interneta vietņu, kurās iespējams iegādāties apreibinošās vielas.

Varasiestādēm ir grūti apkarot šīs vielas, jo to ķīmiskā formula parasti atšķiras no tradicionālajām narkotikām. Tajā pašā laikā «legālās narkotikas» spēj izraisīt apreibinošu efektu, kāds ir, piemēram, amfetamīnam un marihuānai, un, iespējams, tām pat ir vēl destruktīvāks iespaids uz veselību, jo pagaidām ir maz zināms par to radītajām blaknēm un spēju radīt atkarību.

«Likumīgo narkotiku» bizness ir ar zemu risku un lielu peļņu nesošs, bet tajā iesaistītie cilvēki ir «elastīgi», jo, ja gadījumā kāda no vielām tiks aizliegta, viņi izmainīs formulu, un tirgū ienāks pilnīgi jauna viela. Arī likumsargi ir spiesti atzīt, ka «legālo narkotiku» radītāju un izplatītāju pielāgošanās spējas ir tik dinamiskas, ka viņi tām netiek līdzi.

Miljonu peļņa teroristiem

ANO ziņo, ka «likumīgo narkotiku» lielākais noieta tirgus ir Savienotās Valstis (ES), kur šo vielu lietošana ir «vairāk nekā divas reizes izplatītāka nekā Eiropas Savienībā».

ASV Narkotiku apkarošanas administrācija, kas pagājušajā nedēļā plašā operācijā pret sintētisko narkotiku izplatītājiem arestēja vairāk nekā 150 cilvēku, atsavināja 15 miljonus dolāru (7,8 miljoni latu) skaidrā naudā un izņēma 1550 kilogramus dažādu apreibinošo vielu, apgalvo, ka daļa ienākumu no «legālo narkotiku» tirdzniecības nonāk teroristu rīcībā.

«Sliktajiem puišiem vajag naudu, lai darbotos, iegādātos sprāgstvielas, nopirktu ieročus un rīkotu uzbrukumus šai valstij. Šīs narkotikas viņiem ienes miljoniem dolāru,» kāds augsta ranga administrācijas darbinieks sacīja telekanālam ABC News.

Narkotiku apkarošanas operācijas laikā amerikāņu tiesībsargājošās iestādes esot atklājušas, ka apjomīgas naudas summas, kas iegūtas no «legālo narkotiku» tirdzniecības, aizplūdušas uz Tuvo Austrumu valstīm.

Eiropā lielākais «likumīgo narkotiku» tirgus ir Lielbritānija, kur tiekot patērēti aptuveni 25% no visās ES dalībvalstīs patērētā daudzuma. Pēc UNODC datiem, pērn dažādus apreibinošos augu maisījumus ir izmēģinājuši gandrīz 700 tūkstoši britu vecumā no 15 līdz 24 gadiem, raksta BBC.

Visvairāk jaunā tipa narkotikas patērējošo ES dalībvalstu pirmajā piecniekā iekļuvušas arī Polija, Francija, Vācija un Spānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits