Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pasaules līderi apsveic klimata vienošanos, eksperti skeptiski

ASV prezidents Baraks Obama, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un citu pasaules valstu līderi pauduši gandarījumu, ka 196 pasaules valstīm pēc divu nedēļu sarunām Parīzē sestdien izdevās vienoties par saskaņotu rīcību, lai mēģinātu ierobežot klimata pārmaiņas uz Zemes. Klimata pārmaiņu pētnieki gan turpina būt skeptiski pret šīs vienošanās reālo ietekmi un bilst, ka tā izrādīsies efektīva vien tad, ja visas valstis to obligāti izpildīs un spers soli vēl tālāk izmešu ierobežošanā, vēsta BBC.

Vienošanās paredz ierobežot globālo sasilšanu līdz diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar vidējo temperatūru pirmsindustriālajā periodā, un censties panākt, lai sasilšana nepārsniegtu 1,5 °C.

Lai to panāktu, valstis daļēji obligāti un daļēji brīvprātīgi pildāmajā līgumā ir apņēmušās ievērot pašu noteiktos izmešu apjoma samazināšanas mērķus no 2020. gada. Šos mērķus paredzēts pārskatīt un padarīt stingrākus ik pēc pieciem gadiem. Jāpanāk stāvoklis, lai, cik vien drīz iespējams, globālo izmešu apjoms sasniegtu maksimumu, pēc kura tas tikai samazinātos. Līdz gadsimta otrajai pusei jāpanāk stāvoklis, kad siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas tiktu sabalansētas ar procesiem, kas tās neitralizē no gaisa. Attīstītās valstis apņemas no 2020. gada katru gadu atvēlēt 100 miljardu ASV dolāru palīdzībai nabadzīgajām valstīm tikt galā ar klimata pārmaiņu radītajām sekām.

Obama, atzīdams, ka līgums nav perfekts, uzsvēra, ka tas ir ambiciozs pagrieziena punkts pasaules pārejā uz mazāk oglekļa izmešu radošu tehnoloģiju nākotni, tas mazāk apdraudēs planētu un radīs jaunas darba vietas, investējot videi draudzīgās tehnoloģijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits