Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pēc Trampa tikšanās ar Kimu ASV atceļ vērienīgas militārās mācības Dienvidkorejā

ASV Aizsardzības ministrija atceļ liela mēroga militārās mācības Dienvidkorejā, kas parasti tika rīkotas pavasaros, piektdien paziņoja ASV amatpersonas. Jāatgādina, ka lēmums pieņemts tikai dažas dienas pēc ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una samita, kurš beidzās bez vienošanās par denuklearizāciju.

Lēmuma pieņemšanas laiks rada jautājumus par to, vai Tramps atteicies no svarīgas sviras attiecībā uz Phenjanu, kas ilgi nosodījusi šos manevrus kā provokatīvus, un nav dabūjis neko pretī.

Tūkstošiem ASV un Dienvidkorejas karavīru vairāk nekā 10 gadus ir piedalījušies šajos manevros, kas pazīstami ar nosaukumiem Key Resolve un Foal Eagle. Tramps pērn atlika to rīkošanu, kā iemeslus minot lielas izmaksas un vajadzību mazināt saspīlējumu ar Phenjanu.

Šie pavasara manevri tiks aizstāti ar mazāka mēroga mācībām, kas tomēr nodrošinās, lai ASV un Dienvidkorejas spēki spētu sastrādāties.

Tramps ir vairākkārt sūkstījies par liela mēroga mācībām, sakot, ka tās ir pārāk dārgas un ASV uzņemas pārāk lielu daļu no finansiālā sloga. Portāls Diena.lv jau pirms Trampa-Kima samita vēstīja par ekspertu bažām, ka ASV līderis, mēģinot pielabināt Kimu, varētu iziet uz tādiem kompromisiem kā ASV un Dienvidkorejas kopīgo militāro mācību apjoma samazināšanu. 

Jau pērn kā labas gribas žestu Ziemeļkorejas līderim Tramps jau atcēla vērienīgas militārās mācības Freedom Guardian, augustā turklāt paziņojot, ka "neesot nekāda iemesla atsākt kopīgas militārās mācības ar Dienvidkoreju".

Eksperti bažījas, ka šādi lēmumi var iedragāt ASV un Dienvidkorejas bruņoto spēku sadarbības spējas. Būtiski, ka lielākā daļa Dienvidkorejā dislocēto ASV karavīru rotācijas kārtībā tur atrodas ne ilgāk par gadu, un regulāras mācības ir kritiski svarīgas, lai spētu veiksmīgi kaujas situācijā sadarboties ar citas kultūras un valsts bruņotajiem spēkiem.

"Karavīru kaujas prasmes tiek kaldinātas regulārās mācībās. Ja veselu gadu nenotiek vērā ņemamas apvienoto spēku mācības, mums Dienvidkorejā būs karavīri, kuri tajās nekad nebūs piedalījušies," bažas pirms Trampa-Kima samita pauda Seulā bāzētās domnīcas Korejas Nacionālās stratēģijas izpētes institūts pētnieks Muns Sons Muks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits