Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pētījums: Plastmasas šķiedras atrodamas krāna ūdenī visā pasaulē

Testi liecina, ka miljardiem cilvēku visā pasaulē uzturā lieto ūdeni, kas ir piesārņots ar plastmasas daļiņām jeb tā dēvēto mikroplastmasu. Jaunā pētījumā atklāts, ka 83% no pārbaudītajiem paraugiem konstatēts piesārņojums, vēsta The Guardian.

Zinātnieki pēc Orb Media pasūtījuma analizējuši krāna ūdens paraugus vairāk nekā divpadsmit valstīs. Kopumā 83% no pārbaudītajiem paraugiem bija piesārņoti ar plastmasas šķiedrām.

Amerikas Savienotajās Valstīs atklāts visaugstākais piesārņojuma līmenis – 94%. Plastmasas šķiedras atrastas krāna ūdenī arī tādās vietās kā Kongress, ASV Vides aizsardzības aģentūras galvenā mītne un Trampa tornis Ņujorkā. Nākamais visaugstākais piesārņojuma līmenis bija Libānā un Indijā.

Viszemākais piesārņojuma līmenis bija Eiropas valstīs, tai skaitā Vācijā, Francijā, Apvienotajā Karalistē, tomēr tas joprojām sasniedza 72%. Vidējais šķiedru skaits, kas konstatēts katrā 500 mililitru paraugā, svārstījās no 4,8 ASV līdz 1,9 Eiropā.

Jaunie atklājumi liecina par mikroplastmasas piesārņojuma vispārēju izplatību globālajā vidē. Iepriekš uzmanība vairāk bija vērsta uz plastmasas piesārņojumu okeānos, kas liecināja, ka cilvēki uzņem mikroplastmasu, uzturā lietojot piesārņotas jūras veltes. 

Jūnijā tika publicēts atsevišķs neliels pētījums Īrijā, kas arī konstatēja mikroplastmasas piesārņojumu krāna ūdens paraugos. "Mēs nezinām, kāda ir ietekme [uz veselību], un šī iemesla dēļ mums ir jāievēro piesardzības princips un jāpieliek pietiekami lielas pūles tagad, nekavējoties, lai mēs uzzinātu, kādi ir patiesie riski," sacīja doktore Annemarija Mahone. 

Mahone norādīja, ka pastāv divas galvenās bažas - ļoti mazas plastmasas daļiņas un ķīmiskās vielas vai patogēni, kas mikroplastmasā var atrasties. "Ja šķiedras ir tur, iespējams, ka arī nanodaļiņas ir tur, kuras mēs nevaram izmērīt," viņa teica. "Kad tās ir nanometru diapazonā, tās patiešām var iekļūt šūnā, un tas nozīmē, ka tās var iekļūt orgānos. Tas būtu satraucoši." Analīzes fiksētas daļiņas, kas ir lielākās par 2,5 mikroniem, kas ir 2 500 reizes lielākas par nanometru.

Piesārņojuma mērogu sāka apjaust tikai tad, kad Vācijā veiktajos pētījumos tika atklātas plastmasas šķiedras un fragmenti visos pārbaudītajos 24 alus zīmolos, kā arī medū un cukurā. Parīzē 2015. gadā pētnieki atklāja, ka mikroplastmasa krīt no gaisa un katru gadu pārklāj pilsētu ar 3 līdz 10 tonnām šķiedru. Plastmasas šķiedras ir atrodamas gaisā arī cilvēku mājās.

Pētījumā tika pārbaudīti 159 paraugi, izmantojot standarta paņēmienu, lai novērstu piesārņojumu no citiem avotiem. Tas tika veikts Minesotas Universitātes Sabiedrības veselības skolā. Paraugi tika iegūti no visas pasaules, tostarp no Ugandas, Ekvadoras un Indonēzijas.

Tas, kā mikroplastmasa nonāk dzeramajā ūdenī, pagaidām nav zināms, bet viens no iespējamiem avotiem ir šķiedras, kas atdalās no apģērba. Otrs potenciālais avots ir drēbju žāvētāji, kurus izmanto gandrīz 80% ASV mājsaimniecību.

Top komentāri

Janka
J
Dabīgā izlase jau nav atcelta, tāpēc visi, kas nepanes plastmasas šķiedras, ģenētiski modificētu pārtiku, vai neprot pāriet ielu, vienkārši izmirs...
melnais humors
m
Ja var ēst ĢMO pārtiku, kāpēc lai neēstu arī plastmasu? Tas taču ir cilvēcīgi, vai ne? :-P
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits