Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Tikai puse austrumeiropiešu pārliecināti par vakcīnu nekaitīgumu

Tikai puse Austrumeiropas iedzīvotāju uzskata, ka vakcīnas ir drošas, kamēr pasaulē par vakcīnu nekaitīgumu ir pārliecināti 79% cilvēku, liecina britu izdevumā The Guardian publicētā pētījumā secinātais.

Globāls pētījums par attieksmi pret zinātni ir izgaismojis uzticēšanās krīzi Eiropā šajā jautājumā. Noskaidrots, ka tikai 59% Rietumeiropas iedzīvotāju un 50% Austrumeiropas iedzīvotāju uzskata, ka vakcīnas ir drošas. 

Aptuveni 84% pasaules iedzīvotāju atzīst, ka vakcīnas ir efektīvas, un 92% cilvēku apstiprināja, ka viņu bērns ir vakcinējies. Taču, neskatoties uz labu veselības aprūpi un izglītības līmeni, dažās Eiropas valstīs ir zema uzticēšanās vakcīnām. Ar vislielākajām aizdomām pret vakcinēšanos izceļas Francijas iedzīvotāji - tur tikai 33% ir pārliecināti, ka vakcīnas ir drošas.

Jāatgādina, ka antivakcīnu aktīvistu uzdarbošanās rezultātā vairākās Eiropas valstīs un arī, piemēram, Japānā novēroti pēdējos gados lielākie masalu uzliesmojumi.

Heidija Larsone, Vakcīnu uzticēšanās projekta direktore Londonas Higiēnas un tropu medicīnas skolā, uzskata, ka tieši sociālie mediji ir būtisks faktors bažu veicināšanā. Lai gan uzticēšanās vakcīnām Apvienotajā Karalistē bija augstāka nekā dažās citās Eiropas daļās, "es teiktu, ka jau tagad Apvienotā Karaliste ir neaizsargāta," pārliecināta ir Larsone. 

Pirmā Wellcome Global Monitor aptauja, kurā tika noskaidrots 140 000 cilvēku viedoklis visā pasaulē, liecina par skaidru saikni starp cilvēku uzticēšanos mediķiem, pētniekiem un viņu uzticēšanos vakcīnām. Tas arī parāda, ka neuzticēšanās valdības iestādēm iet roku rokā ar šaubām par vakcīnu drošību. Nesenā The Guardian pētījumā tika aplūkotas saiknes starp populistiskiem uzskatiem un uzskatiem par to, ka vakcīnas kaitē cilvēka veselībai. 

"Šis vispasaules mēroga pētījums skaidri parāda, ka cilvēku uzskatus par zinātni ļoti ietekmē viņu kultūra, konteksts un pieredze," norādīja Imrans Kāns, Wellcome sabiedrības iesaistīšanās vadītājs.

Saikne bija acīmredzama vakcīnu jautājumā. "Pasaulē ir iedzīvotāji un pat valstis, kur uzticēšanās vakcīnām strauji samazinās. Tas rada milzīgu apdraudējumu sabiedrības veselībai," uzskata Kāns.



​Larsone ir pārliecināta, ka sociālie mediji ir kļuvuši par šaubu pastiprinātāju. "Sociālie mediji ir ļoti nepastāvīgi. Zinātniekiem ir grūti cīnīties pret dezinformācijas izplatīšanos, jo liela daļa dezinformācijas ir pārvietota uz privātām Facebook grupām un citiem līdzīgi nepieejamiem forumiem.​"

Bangladešas un Ruandas iedzīvotājiem ir vislielākā pārliecība par vakcīnu efektivitāti. Ruandai arī ir vislielākā uzticēšanās veselības aprūpes sektoram - 97% salīdzinājumā ar vidējo globālo rādītāju 76%.​

"Jaunattīstības valstīs, kur biežāk sastopamas nāvējošas slimības, piemēram, difterija, masalas vai garais klepus, es esmu redzējis mātes rindā stāvam, lai pārliecinātos, ka viņu bērns ir vakcinēts," teica Sets Bērklijs, kurš vada Bila un Melindas Geitsu fonda atbalstīto Vakcīnu aliansi Gavi, organizāciju, kas veicina vakcinēšanos jaunattīstības valstīs. "Tā ir tikai bagātākajās valstīs, kur mēs vairs neredzam šo šausmīgo slimību ietekmi, tāpēc cilvēki ir atturīgāki. Šī atturība ir greznība, ko mēs nevaram atļauties."

Top komentāri

Edvins Eglitis
Laikam tie 50% ( !!! ) vecaki kuri uzskata vakcines ir kaitigas ir neinformeti un bezatbildigi. Lidz sim, nav kliniskas petijums kas pierada ka jaunais, intensivais vakcinu programa ir dross. Nav petijumi kas pieirada 23 vakcines saspritzetas 4 menesu laika (berniem no 2 lidz 6 menesa vecuma) ir bez sekam. Katrai vakcinei ir blakus paradibas, parasti retas, bet ar sadu intensivu regimu, blakus paradibas paradas ar geometrisku progresiju (mieiedarbiba) Turpinat sadu vakcinacijas programu drossvien pretlikumigi un noteikti pret visam medicinas un zinatniskam normam. Bet mes dzivojam Latvijaa, neturiet elpu ceredams kaut kas mainisies. Palasiet un paklausaties ko musu vadosie pediatri un vakcinu specialisti saka par vakcinem--- vienkarsi naivi un primitivi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits