Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Policijas spēki Londonas ielās tiks palielināti no sešiem līdz 16 tūkstošiem cilvēku

Reaģējot uz grautiņiem, kas trešo nakti pēc kārtas piemeklējuši Lielbritānijas galvaspilsētu, Londonas ielās patrulējošo policistu skaits no 6000 ceturtdien tiks palielināts līdz 16 000, paziņojis premjerministrs Deivids Kemerons.

"Metropoles policijas komisārs sacīja, ka salīdzinot ar 6000 tūkstošiem, kas bija ielās pagājušajā naktī, šonakt ielās būs aptuveni 16 000" policistu, pēc ārkārtas situāciju komitejas (COBRA) sēdes pavēstīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka valdība darīs "visu nepieciešamu", lai atjaunotu kārtību ielās.

"Ļaudīm nav jāšaubās, ka mēs darīsim visu nepieciešamo, lai atjaunotu kārtību ielās un padarītu tās drošas priekš likumpaklausīgajiem" pilsoņiem, uzsvēra valdības vadītājs, kurš pārtraucis savu atvaļinājumu un agrā otrdienas rītā atgriezies galvaspilsētā.

Viņš norādīja, ka grautiņi ir "tikai un vienīgi noziedzīgu" darbību rezultāts un ka pret to rīkotājiem jāvēršas ar visu likuma bardzību.

Kemerons arī pavēstīja, ka no vasaras atvaļinājuma tiek atsaukts parlaments, lai noturētu īpašas debates par grautiņiem, kas pārņēmuši Londonu un citas lielās pilsētas.

"Mana kanceleja šorīt runāja ar Apakšnama spīkeru, un viņš piekritis parlamenta atsaukšanai (..), lai es varētu uzrunāt parlamentāriešus un mēs noturētu debates, un lai mēs visi varētu kopīgi nosodīt šos noziegumus," žurnālistiem pavēstīja premjers, piebilstot, ka parlamenta ārkārtas sēde gaidāma ceturtdien.

Kā ziņots, vardarbīgie grautiņi Londonas ielās nerimstas jau trešo nakti pēc kārtas, un arī naktī uz otrdienu agresīvi noskaņoti jaunieši laupījuši veikalus, aizdedzinājuši ēkas un automašīnas un apmētājuši policistus ar pudelēm un akmeņiem.

Londonā nemieri notikuši galvenokārt pilsētas dienvidu daļā, kā arī Vulvidžā Londonas dienvidaustrumos un Īlingā Londonas rietumos.

Grautiņi naktī uz otrdienu izpletušies arī uz citām Lielbritānijas pilsētām - Birmingemu, Liverpūli, Mančestru, Bristoli un Notingemu.

Londonas austrumos esošajā Haknijā, kur dzīvo daudzi iebraucēji, nemiernieki aizdedzinājuši atkritumu urnas un stūmuši tās pretim policijai, vienlaikus likumsargu virzienā metot pudeles un ķieģeļus.

Aizdomās par policista slepkavības mēģinājumu Londonas ziemeļrietumos aizturēti trīs cilvēki, kuri automašīnā uzbrauca likumsargam. Policists nogādāts slimnīcā, un viņa stāvoklis tiek raksturots kā stabils. Incidentā vieglus ievainojumus guvis arī viņa kolēģis.

Par spīti pastiprinātajai policijas klātbūtnei, daudzviet kārtībsargi nav spējuši novērst vardarbību, savukārt nemieru cēlāji, kas savu darbību koordinē tviterī un izmantojot viedtelefonu Blackberry bezmaksas saziņas iespējas, kļūst aizvien pašpārliecinātāki.

Reuters korespondents Klepamas rajonā novēroja, kā desmitiem jauniešu prom nesa no veikaliem nozagtus televizorus un citas elektropreces. Divi jaunieši apsprieda, cik daudz videospēļu konsoļu Playstation 3 izdevies nozagt, un uzkliedza kādam draugam, lai viņš dodas atpakaļ pēc citām mantām.

Nozagtās lietas jaunieši noslēpa automašīnās un aiz dzīvojamo māju zemajām sētām.

Jau ziņots, ka nemieri Londonā sākās naktī uz svētdienu pēc miermīlīgiem protestiem pret policiju, kas ceturtdien apšaudes laikā nogalināja 29 gadus veco Marku Daganu, kuru likumsargi grasījās arestēt.

Kad aizdomās turamais atklāja uguni likumsargu virzienā, policija viņu nogalināja. Apšaudē tika ievainots arī viens policists. Sākta incidenta izmeklēšana.

Pēdējo trīs dienu laikā saistībā ar nemieriem aizturēti vairāk nekā 400 cilvēki, bet 69 izvirzītas apsūdzības, informē Skotlendjards.

Sadursmēs kopumā ievainoti vismaz 35 policisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits