Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Poļitkovskas slepkavības lieta jāskata vēlreiz

Krievijas Augstākā tiesa ceturtdien atcēlusi attaisnojošo spriedumu, ar kuru Krievijas militārās tiesas zvērinātie šī gada februārī atzina par nevainīgiem visus četrus žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības līdzdalībā apsūdzētos vīriešus. Tiesa tādējādi apmierināja Krievijas Ģenerālprokuratūras iesniegto kasācijas sūdzību un nosūtīja lietu atkārtotai izskatīšanai. Prokuratūras pārstāvji savā sūdzībā pauda pārliecību, ka pirmajā lietas izskatīšanā tiesa pieļāvusi vairākus procesuālus pārkāpumus.

Slepkavības līdzdalībā apsūdzētā čečena Džabraila Mahmudova advokāts ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs pārsūdzēt Augstākās tiesas lēmumu un nepieciešamības gadījumā vērsīsies pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Arī bojāgājušās žurnālistes ģimenes advokāte Anna Stavicka aģentūrai "Interfax" norādīja, ka attaisnojošā sprieduma atcelšanu uzskata par nepamatotu.

Jau vēstīts, ka 19.februārī tika attaisnoti visi trīs par līdzdalību Annas Poļitkovskas slepkavībā apsūdzētie čečeni - Sergejs Hadžikurbanovs, Džabrails Mahmudovs un Ibragims Mahmudovs, kā arī Federālā drošības dienesta apakšpulkvedis Pāvels Rjaguzovs, kuram par Poļitkovskas adreses nodošanu slepkavības plānotājiem bija izvirzīta apsūdzība dienesta pilnvaru pārsniegšanā un naudas izspiešanā.

Brāļi Mahmudovi atzīti par nevainīgiem apsūdzībā par automašīnas vadīšanu, ar kuru slepkava tika nogādāts notikuma vietā, un bijušais milicijas izmeklētājs Sergejs Hadžikurbanovs atzīts par nevainīgu slepkavības organizēšanā. Poļitkovskas ģimene un cilvēktiesību aktīvisti prāvu nodēvējuši par farsu, jo nevienam tā arī netika izvirzīta apsūdzība slepkavībā vai tās pasūtīšanā.

Visi slepkavības līdzdalībā apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza. Pēc viņu attaisnošanas Krievijas militārā tiesa lika atsākt Poļitkovskas slepkavības izmeklēšanu. Par slepkavības veikšanu aizdomās turētais Rustams Mahmudovs nav atrasts.

Anna Poļitkovska, kura laikrakstā "Novaja gazeta" ziņoja par cilvēktiesību pārkāpumiem Ziemeļkaukāzā un kritizēja toreizējo prezidentu Vladimiru Putinu par autoritāras politiskās sistēmas izveidi, tika nošauta 2006.gada 7.oktobrī Maskavā daudzdzīvokļu namā, kur viņa dzīvoja.

Tika pieļauts, ka tas tika izdarīts, lai izbeigtu viņas veikto žurnālistisko izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par spīdzināšanu, kurā tiek vainotas promaskaviskās amatpersonas Čečenijā. Slepkavība izraisīja plašu starptautisko nosodījumu, un daudzi apsūdzēja Kremli nespējā aizsargāt vārda brīvību Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits