Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Preses brīvība pasaulē kritusies līdz zemākajam līmenim desmitgades laikā

To cilvēku skaits, kuriem ir pieeja brīviem medijiem, ir zemākais pēdējās desmitgades laikā, liecina pirmdien publiskotais ASV nevalstiskās organizācijas "Freedom House" publiskotais ikgadējais ziņojums.

Ziņojumā konstatēts, ka prese brīvība mazinājusies tādās valstīs kā Dienvidkoreja, Ēģipte, Hondurasa, Meksika, Taizeme, Turcija, Ukraina un Ungārija. Tā rezultātā tikai katrs sestais planētas iedzīvotājs dzīvo valstīs, kuras no mediju darbības viedokļa uzskatāmas par brīvām.

Tikmēr Latvijā situācija preses brīvības jomā saglabājusies iepriekšējā līmenī, simts punktu skalā, kur augstākais novērtējums ir viens punkts, bet zemākais - 100 punkti, izpelnoties 26 punktus.

Tomēr, ja 2010.gada ziņojumā Latvija līdz ar Ganu un Tuvalu dalīja 55.vietu, tad šogad visas trīs valstis pārvietojušās uz 54.vietu 196 valstu konkurencē.

Tikmēr Igaunijas vērtējums samazinājies no 17 uz 18 punktiem, un tā noslīdējusi no 19. uz 23.vietu. Tomēr Igaunijā, pēc "Freedom House" atzinuma, joprojām ir vislielākā preses brīvība savulaik komunistu jūgā bijušās Austrumeiropas un kādreizējās PSRS valstu vidū.

Arī Lietuvas vērtējums krities par vienu punktu - no 21 uz 22, un tā no 32.vietas pārvietojusies uz 36.

Visdramatiskākā situācijas pasliktināšanās bijusi vērojama Meksikā, kas, pateicoties narkomafijas izraisītajai vardarbībai, kuras rezultātā strauji pieaudzis uzbrukumu skaits žurnālistiem un pastiprinājusies pašcenzūra, no kategorijas "daļēji brīva" pārnesta uz kategoriju "nebrīva".

Situācija ievērojami pasliktinājusies arī Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Taču "Freedom House" uzsver, ka tieši tas, iespējams, bijis viens no cēloņiem, kas 2011.gada sākumā arābu pasaulē izraisījis pret represīvajiem režīmiem vērstas revolūcijas.

Vienlaikus ziņojumā konstatēta situācijas uzlabošanās Aizsahāras Āfrikā un atsevišķās bijušās PSRS valstīs. Vērā ņemami uzlabojumi panākti Gvinejā, Nigērā un Moldovā, taču mazāki soļi preses brīvības virzienā sperti arī Gruzijā, Kenijā, Kirgizstānā, Kolumbijā, Libērijā, Senegālā un Zimbabvē.

Kopumā no 196 valstīm un teritorijām par "brīvām" atzītas 68 jeb 35%, 65 jeb 33% novērtētas kā "daļēji brīvas", bet 63 jeb 32% - kā "nebrīvas".

Visnebrīvākā prese pasaulē joprojām ir Ziemeļkorejā, bet vislielākā mediju brīvība tradicionāli valda Skandināvijā, pirmo vietu joprojām ieņemot Somijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits