Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Prokurors pieprasa nāvessodu sprādziena Minskas metro sarīkošanā apsūdzētajiem

Baltkrievijas ģenerālprokurora vietnieks Aleksejs Stuks, kas pārstāv valsti lietā par 11.aprīlī notikušo sprādzienu Minskas metro, kā arī 2008.gadā notikušo sprādzienu Minskā un 2005.gadā notikušo sprādzienu Vitebskā, abiem apsūdzētajiem pieprasījis nāvessodu nošaujot.

Dmitrijs Konovalovs tiek apsūdzēts par terorakta īstenošanu un sprāgstvielu izgatavošanu, bet Vladislavs Kovaļovs apsūdzēts kā līdzdalībnieks terorismā un varas iestāžu neinformēšanā.

Stuks skaidroja, ka šāds lēmums par pieprasīto saoda mēru pieņemts, "ņemot vērā bojāgājušo pārstāvju viedokli un apsūdzēto pastrādātos īpaši smagos noziegumus, cilvēku slepkavības".

Prokurors tiesai teica, ka "pieprasa nāvessodu bez mantas konfiskācijas". Tiesas spriedums gaidāms tuvāko dienu laikā.

Galvenais apsūdzētais Konovalovs prokurora teikto uztvēra mierīgi, bet Kovaļovs, šķiet, negaidīja, ka prokurors pieprasīs tik bargu sodu, un viņa acīs sariesās asaras. Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kur vēl tiek piespriests nāvessods.

Tomēr viena no aprīļa teroraktā cietušajām Ludmila Žečko, kas vienīgā no cietušajiem teica pēdējo vārdu, aicināja tiesu nepieņemt sasteigtu lēmumu un atzina, ka netic abu apsūdzēto vainai. "Neticu, ka šie divi virpotāji-atslēdznieki spēja to izdarīt. Jūs mani nepārliecinājāt," viņa teica.

Kovaļova māte Ludmila arī netic sava dēla vainai, sakot, ka "apsūdzības ir uzbūvētas uz vēlamā". "Puikas nespēlē teroraktus, varbūt vien pašauda petardes," teica apsūdzētā māte, norādot, ka apsūdzības izvirzītas, lai "slēptu īstos noziedzniekus".

1986.gadā dzimušie Vitebskas iedzīvotāji, kas draudzējās jau kopš skolas laikiem, Konovalovs un Kovaļovs ir apsūdzēti arī par līdzdalību   sprādzienos  Vitebskā un   Minskā, kuros tika ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku, bet nebija bojāgājušo.

Viens no apsūdzētajiem ir elektriķis, bet otrs - mehāniķis. Varas iestādes vēl nav minējušas skaidru viņu rīcības motīvu.

Ģenerālprokurora vietnieks Aleksejs Stuks septembra vidū, kad sākās prāva, paziņoja, ka Konovalovs izvēlējies metro  staciju "Oktjabrskaja", lai nogalinātu iespējami daudz cilvēku, jo zinājis, ka sastrēgumstundās šajā stacijā ir daudz cilvēku.

Konovalovs mēģināja pretstatīt sevi sabiedrībai un destabilizēt sabiedrisko kārtību, paziņoja Stuks, tiesā nolasot apsūdzību.

"Konovalovs no 2000. līdz 2011.gadam izdarīja vairākus smagus un sevišķi smagus noziegumus," sacīja ģenerālprokurora vietnieks.

Prokuratūra uzskata, ka Konovalovu virzījusi "tieksme pretstatīt savu personību sabiedrības interesēm, demonstrēt visatļautību un neattaisnotu agresiju, gūt morālu gandarījumu no nesodāmības par saviem noziegumiem, aplami saprastas pašrealizācijas un sava pārākuma pār cilvēkiem un sabiedrību kopumā izjūtas, ar mērķi destabilizēt sabiedrisko kārtību un iebiedēt iedzīvotājus", teica Stuks.

Sprādziens metro  stacijā "Oktjabrjskaja"  Minskas centrā notika 11.aprīļa vakarā. Spridzeklis tika detonēts ar tālvadības mehānismu metro stacijā, kad vakara sastrēgumstundas laikā stacijā iebrauca vilciens.  Sprādzienā  tika nogalināti 15 un ievainoti vairāk nekā 200 cilvēku.

Sprādzienā  Baltkrievijas galvaspilsētas   Minskas  centrā 2008.gada 3.jūlijā neatkarības dienai veltītā koncertā tika ievainoti 55 cilvēki. Incidents notika neilgi pēc pusnakts, kad eksplodēja ar naglām un skrūvēm pildīts spridzeklis. Tika atrasts vēl viens spridzeklis, kas neuzsprāga. Incidents tika kvalificēts kā huligānisms. Pēc   sprādzieniem  tika noņemti praktiski visu Baltkrievijas vīriešu pirkstu nospiedumi un vainīgais atrasts.

Baltkrievijas pilsētā Vitebskā 2005.gada 14. un 22.septembrī notika divi  sprādzieni . Pirmais notika sabiedriskā transporta pieturā, neviens necieta. Bet otrs  sprādziens  notika diskotēkā, kur apmēram 50 cilvēki tika ievainoti. Saistībā ar  sprādzieniem   tika aizturēti pieci cilvēki, bet īstais eksplozijas rīkotājs tā arī netika atrasts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits