Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Prominenti Somijas zviedri saņēmuši nāves draudus

Somijā prominenti zviedriski runājošās minoritātes pārstāvji saņēmuši nāves draudus, kas izraisījuši protestus un satricinājuši labo tēlu, kāds līdz šim raksturoja attiecības starp valsts divām lielākajām lingvistiskajām grupām.

Sabiedrībā populārā televīzijas darbiniece Betina Sāgboma pirmdien tviterī atklāja, ka saņēmusi e-pasta vēstuli, kurā izteikti nāves draudi viņai un viņas ģimenei. Otrdien Sāgboma paziņoja, ka saņēmusi vēl vienu vēstuli, kurā teikts, ka viņas nāve izskatīsies pēc negadījuma. Arī citi Somijas zviedriski runājošās kopienas pārstāvji, tostarp labi zināmi žurnālisti un Zviedru Tautas partijas vadītāja vietnieks, atklājuši, ka arī viņiem draudēts.

Somijas iekšlietu ministre ir nosodījusi draudu vēstules, norādot, ka Somijā nevienam nebūtu jācieš no šādiem draudiem valodas, etniskās piederības vai reliģijas dēļ. Protestējot pret šādiem draudiem, trešdien Helsinkos uz demonstrāciju sapulcējās vairāki desmiti cilvēku.

Pēdējā laikā Somijā arvien biežāk tiek diskutēts par zviedru valodas statusu valstī. Lai gan zviedru valoda ir dzimtā valoda tikai nedaudz vairāk kā 5% valsts iedzīvotāju, tai piešķirts oficiālas valodas statuss un tā ir obligāts mācību priekšmets visās skolās. Nacionālistiski noskaņotā Somu partija vēlas panākt, lai zviedru valoda tiek izslēgta no obligāti apgūstamo mācību priekšmetu saraksta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits