Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Protestos pieprasa valdību atbalstu

Eiropas zvejnieki: augstās degvielas cenas mūs izputinās.

Eiropā piektdien vērsās plašumā protesti pret straujo degvielas cenu kāpumu, kas sagādā raizes ne tikai autobraucējiem, bet arī zvejniekiem un citu nozaru darbiniekiem. Tūkstošiem zvejnieku pievienojās streikam, lai palielinātu spiedienu uz valdību un pieprasītu lielāku atbalstu zvejniecības nozarei. Dažādas protesta akcijas rīko arī kravas automašīnu šoferi, zemnieki, taksometru šoferi un citu profesiju strādnieki, kuru ienākumi ir atkarīgi no degvielas cenām.

Smaga krīze


Zvejnieki uzskata, ka degvielas cenu kāpums varētu novest līdz Eiropas zvejniecības izputēšanai. "Šāds stāvoklis ir neizturams," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 38 gadus vecais spāņu zvejnieks Eljass Eiho, kurš kopā ar četriem brāļiem strādā Spānijas piekrastē. Degviela kļūst arvien dārgāka, bet zivju cenas sarukušas lētā importa dēļ, tāpēc Eljasa komandā zvejnieki nopelna tikai ap 600 eiro (420 latu) mēnesī. Viņiem nav naudas, lai salabotu laivu. E.Eiho piektdien bija ieradies uz zvejnieku protesta akciju Madridē, lai pievērstu Spānijas valdības uzmanību zvejnieku problēmām. Spāņu zvejnieki bez maksas izdalīja cilvēkiem 20 tonnas zivju, liekot saprast, ka pašlaik viņi faktiski ir spiesti strādāt par velti. "Tā ir smagākā krīze mūsu nozarē 100 gadu laikā," atzina spāņu zvejnieku apvienības vadītājs Havjers Gavats.

Jāpāriet uz airu laivām


Līdzīgas protesta akcijas notiek arī Portugālē, Beļģijā un Itālijā. Sevišķu aktivitāti izrāda Francijas zvejnieki, kas apņēmušies bloķēt ostas, lai piespiestu valdību palīdzēt zvejniekiem. "Laikam vajadzēs pāriet uz airu laivas izmantošanu," drūmi joko franču zvejnieks Marks Granmugēns. "Es nopelnu par trešdaļu mazāk nekā pirms gada, bet darbs nav kļuvis vieglāks. Es pats izvēlējos šādu dzīvi, bet strādāt 18 stundu dienā, lai nopelnītu 1000 eiro (700 latu) mēnesī, nav tā vērts," intervijā Reuters spriež M.Granmugēns.

Zvejnieki cer uz Francijas valdības palīdzību, un valdība jau nolēmusi piešķirt zvejniekiem 100 miljonus eiro. Eiropas Komisija (EK) gan brīdina, ka nav pareizi subsidēt degvielas iegādi, jo tas nepalīdzēs atrisināt zvejniecības nozares problēmas. EK uzskata, ka zvejniekiem jāizvēlas mazākas laivas, kas netērē tik daudz degvielas. Tas palīdzētu risināt arī pārmērīgās nozvejas problēmu. EK noraidīja arī Francijas valdības priekšlikumu par degvielas nodokļu samazināšanu Eiropas Savienībā, jo tas būtiski neietekmētu cenu kāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits