Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Putins un Abe apsprieduši Kuriļu salu jautājumu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Japānas premjerministrs Sindzo Abe sestdien apsolījuši virzīties uz priekšu centienos beidzot noslēgt abu valstu miera līgumu un pārrunāja sadarbību Kuriļu salu jautājumā, kurā domstarpības abu valstu starpā pastāv jau 70 gadus.

"Mēs uzskatām, ka ir svarīgi pacietīgi turpināt meklēt risinājumu, kas apmierinātu Krievijas un Japānas intereses un būtu pieņemams abu valstu tautām," preses konferencē pēc Maskavā notikušajām sarunām paziņoja Putins. Viņš piebilda, ka Krievija palīdzēšot Japānas pilsoņiem apmeklēt Kuriļu salas.

Strīda "atrisināšana nav viegla, bet mēs vēlētos mūsu paaudzes laikā to izbeigt", norādīja Abe. Tokija izteicās, ka ir pateicīga Krievijai par atļauju Japānas pilsoņiem apmeklēt savu tuvinieku Kuriļu kapus salās, piebilda Abe.

Putins pavēstīja, ka Kuriļu salas šogad apmeklēs Japānas uzņēmēju delegācija.

1945. gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855. gada Traktātu par tirdzniecību un robežām. Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma. Šīs domstarpības joprojām kavē robežas noteikšanu un miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara.

Abe un Putins 2016. gada decembrī nolēma sākt diskusijas par kopīgiem ekonomiskajiem projektiem Kuriļu salās, taču kopš tā brīža nekas daudz nav paveikts.

Tāpat Abe un Putins sarunās Maskavā arī apsprieda Ziemeļkorejas jautājumu. "Krievija un Japāna uzturēs ciešus kontaktus, lai Ziemeļkoreja dotos pareizajā virzienā," paziņoja Abe. "Vissvarīgākā lieta Ziemeļkorejai ir pilnīga un neatgriezeniska kodolatbruņošanās," piebilda Abe.

Putins savukārt aicināja Ziemeļkorejas jautājuma risināšanā iesaistītās puses izrādīt "savaldību, lai nepieļautu jaunu konfrontācijas pieaugumu".

Top komentāri

Kā to saprast?
K
...tuvinieku Kuriļu kapus salās.
Urlplēsis
U
Kāpēc virsraksts nav : "Abe un Putins apsprieduši Kuriļu salu jautājumu"?
Schuzman
S
vispār krieviem sen bija jāatstāj Austrmprūsijas apgabals , jo līgums paredzēja to okupēt uz 50 gadiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits