Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Raiena un Baidena debates noslēdzas bez uzvarētāja

Pašreizējais ASV viceprezidents Džo Baidens un republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Pols Raiens ceturtdien Denvilā, Kentuki pavalstī, piedalījās savās pirmajās un vienīgajās priekšvēlēšanu televīzijas debatēs, kurās bija vērojama spraiga viedokļu apmaiņa nacionālās drošības, ekonomikas politikas, nodokļu un veselības aprūpes jautājumos.

Analītiķi norāda, ka Baidena mērķis bija izaicināt Raienu un republikāņu kandidātu uz ASV prezidenta amatu Mitu Romniju, kā arī sapurināt prezidenta Baraka Obamas atbalstītājus pēc Obamas ne pārāk spīdošā snieguma pirmajās prezidenta amata kandidātu priekšvēlēšanu televīzijas debatēs 3.oktobrī. Gan eksperti, gan televīzijas skatītāji bija vienisprātis, ka pirmajās prezidenta amata kandidātu debatēs virsroku guva Romnijs. Obama trešdien atzina, ka debatēs bijis "pārāk pieklājīgs" pret savu sāncensi.

Republikāņu viceprezidenta amata kandidāts Raiens, kurš nacionālajās debatēs piedalījās pirmo reizi, debašu laikā spēja saglabāt salīdzinoši nosvērtu attieksmi, lai gan Baidens viņu vairākkārt pārtrauca un provocēja. Raiena mērķis bija nosargāt Romnija pēdējo dienu laikā gūtos panākumus sabiedriskās domas aptaujās, norāda analītiķi.

Debašu sākumā Baidens enerģiski aizstāvēja veidu, kādā Obamas administrācijas reaģējusi uz uzbrukumu ASV konsulātam Bengāzī, kura laikā tika nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņu diplomāti, un administrācijai veltīto Raiena kritiku nodēvēja par muļķībām. "Mēs atradīsim tos, kuri to pastrādāja, un sauksim viņus pie atbildības. Lai arī kādas kļūdas tika pieļautas, tas neatkārtosies," solīja Baidens, steidzot uzsvērt Obamas administrācijas panākumus nacionālās drošības jautājumos.

Raiens savukārt norādīja, ka administrācija ignorējusi lūgumus pēc drošības pastiprināšanas konsulātā. Raiens atklāja, ka par ASV vēstnieka drošību Parīzē gādā jūras kājnieku vienība, bet Lībijā nogalinātajam Savienoto Valstu vēstniekam šāda apsardze nebija nodrošināta. "Ja mums uzbruks teroristi, mēs to tā arī sauksim - par teroristu uzbrukumu," sacīja Raiens, atkārtoti paužot republikāņu pārliecību, ka Obama politisku iemeslu dēļ nevēlas atzīt patiesību.

Raiens arī pauda pārliecību, ka Obamas administrācijā ir dziļākas problēmas. "Mēs redzam patieso Obamas ārpolitiku, kas rada lielāku haosu un mazina mūsu drošību," apgalvoja Raiens. Baidens uz to reaģēja asi, sakot: "Visu cieņu, taču tās ir muļķības."

Abi politiķi izcīnīja arī asu divkauju jautājumā par Irānu un ASV attiecībām ar Izraēlu. Baidens pauda pārliecību, ka Islāma Republika vēl nav pietuvojusies iespējai izgatavot atombumbu, un solīja, ka nekad tas arī nenotiks.

Pašreizējais viceprezidents kritiku veltīja arī Raiena un Romnija līdzšinējiem izteikumiem Irānas jautājumā. "Nozīme ir faktiem. Neapdomīgi ir izteikumi par to, ka viss, kas ir vajadzīgs, ir bagātināts urāns, un ierocis gatavs. Nav tiesa. Nav tiesa," sacīja Baidens.

Turpretī Raiens uzstāja, ka Obama šajā jautājumā rīkojies pārāk gausi. "Paraudzīsimies uz to no ajatollu skatu punkta. Ko viņi redz? Viņi redz, kā šī administrācija divus gadus cenšas Kongresā atvieglot sankcijas. Viņi pretī kodolieročiem virzās ātrāk. Viņi centrifūgas griež ātrāk."

Pievēršoties ekonomikai, Baidens asi vērsās pret Romnija nesenajiem izteikumiem, ka 47% amerikāņu, kas nemaksā federālo ienākuma nodokli, paļaujas uz valdību un paši neuzņemas atbildību par sevi, un atgādināja, ka republikāņu kandidāts savulaik iebildis pret valdības rīcību, lai glābtu ASV autoražotājus. Raiens centās šo uzbrukumu atvairīt, sākot stāstīt par Romnija personisko dāsnumu un pievēršot uzmanību paša Baidena pieļautajiem kļūdīgajiem izteikumiem.

Debašu laikā abi viceprezidenta amata kandidāti izklāstīja arī katrs savu atšķirīgo redzējumu par veselības aprūpes sistēmas attīstību turpmākajos 65 gados. Tikmēr pretrunīgi vērtētajā jautājumā par abortiem, kas ir ļoti svarīgs sieviešu balsu piesaistīšanai, Baidens brīdināja - ja pie varas nonāks Romnijs un Raiens, viņi izraudzīsies tādu Augstākās tiesas tiesnesi, kas neatbalstīs sieviešu tiesības pārtraukt grūtniecību.

Debates ilga 90 minūtes un bija sadalītas desmit minūtes garos segmentos. Eksperti atzina, ka abu viceprezidenta amata kandidātu sniegums debatēs bija visnotaļ līdzvērtīgs. Baidenam izdevās atjaunot demokrātu izredzes pēc ne visai veiksmīgā Obamas snieguma pirmajās debatēs, bet Raiens nepieļāva nopietnas kļūdas, kas varētu iedragāt Romnija cerības uzvarēt vēlēšanās. Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pēc pirmajām priekšvēlēšanu televīzijas debatēm Romnijam izdevies mazināt Obamas pārsvaru vairākos svārstīgajos štatos. Floridā un Virdžīnijā abu kandidātu popularitāte ir teju līdzīga, bet Ohaio joprojām vadībā ir Obama, kaut gan viņa pārsvars ir mazinājies.

Nākamās Obamas un Romnija debates notiks 16.oktobrī Hemstedā, Ņujorkas pavalstī, kas tiks rīkotas tā dēvētajā pilsētas sapulces formātā un būs veltītas gan iekšpolitikas, gan ārpolitikas jautājumiem. Tām 22.oktobrī Linna Universitātē, Bokaratonā, Floridas pavalstī, sekos vēl viena sāncenšu tikšanās, kura būs veltīta tikai ārpolitikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits