Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Raisa izsaka brīdinājumu Irānai

ASV nevilcināsies aizsargāt Izraēlu un pārējos sabiedrotos Persijas līča reģionā


Irāna arī ceturtdien turpināja raķešu izmēģinājumus, neskatoties uz ASV nosodījumu un brīdinājumu nevilcināties aizsargāt savu un savu sabiedroto drošības intereses. Irāna apgalvo, ka ar saviem militārajiem manevriem vēlas parādīt, ka ir gatava "ienaidnieku" uzbrukumam. Pēdējo notikumu iespaidā Francijas naftas uzņēmums Total paziņoja, ka uz laiku atliek plānotās investīcijas Irānā, jo tas būtu politiski nedroši, raksta BBC.

Raisa brīdina


ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa ceturtdien brīdināja Irānu, ka Vašingtona ir palielinājusi savu drošību Persijas līča reģionā un nevilcināsies aizsargāt Izraēlu un pārējos sabiedrotos. "ASV Persijas līča zonā ir palielinājušas savu drošibas kapacitāti, un mēs cieši sadarbojamies ar visiem sabiedrotajiem, lai pārliecinātos, ka viņi ir spējīgi sevi aizstāvēt," sacīja K.Raisa. "Mēs esam stingri apņemušies aizsargāt savus sabiedrotos, un mēs šīs saistības pildīsim," viņa piebilda. K.Raisa nekonkretizēja, kas tieši ir veikts ASV drošības palielināšanai Persijas līča reģionā. Irāna trešdien veica raķetes Shahab-3 izmēģinājumu, kuras darbības rādiuss ir 2000 kilometru. Tas ir pietiekami, lai sasniegtu Izraēlu. Raķešu izmēģināšana notika Ormuza šaurumā — stratēģiskā ūdensceļā, caur kuru tiek transportēti 40% pasaules naftas. Teherāna draudējusi slēgt satiksmi šaurumā, ja kāds uzbruks Irānai.

Total aiziet


Irānas militārā vadība ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tās Revolucionārā gvarde veikusi jaunus vidēja un tāla rādiusa raķešu izmēģinājumus. Šiem ieročiem esot "īpašas spējas", un raķetes izšautas arī no flotes kuģiem Persijas līcī. Mācībās pārbaudītas arī torpēdas, kas spējot iznīcināt jebkura pretinieka zemūdeni.

Atbildi K.Raisas izteikumiem paudušas arī Irānas augstākās amatpersonas. Irānas augstākais garīgais līderis ājatolla Alī Hameneī ceturtdien sacīja, ka Irāna "atklās uguni" uz Izraēlu un ASV jūras floti Persijas līcī un tā būs pirmā atbilde jebkuram amerikāņu uzbrukumam tās kodolprogrammai. Savukārt Irānas prezidents Mahmūds Ahmadinedžāds izteicās, ka ASV militārās bāzes visā pasaulē ir "jāizrauj ar saknēm".

Francijas uzņēmuma Total vadītājs Kristofs de Maržerī The Financial Times atklājis, ka uzņēmums neinvestēs līdzekļus milzīgajos gāzes ieguves laukos Irānas dienvidos. "Pašlaik mēs uzņemtos pārāk augstu politisko risku, investējot Irānā, jo daudzi teiktu, ka Total dara jebko naudas dēļ," sacīja K. de Maržerī. Total ir pēdējais lielais Rietumu naftas uzņēmums, kas aiziet no Irānas. Analītiķi uzskata, ka tas ir saistīts ar Vašingtonas spiedienu, pieprasot Rietumu uzņēmumiem pārtaukt jebkādus darījumus ar Teherānu. Total pārstāvji apgalvo, ka viņiem nav zināms par spiedienu no Francijas valdības vai ASV puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits