Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Rasmusens: Stratēģija un termiņi attiecībā uz misiju Afganistānā paliek nemainīgi

Neskatoties uz izaicinājumiem, stratēģija un termiņi par misiju Afganistānā paliek nemainīgi, šodien žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Viņš uzsvēra, ka stratēģija darbojas un arī laika grafiks paliek nemainīgs, un arī visi sabiedrotie un Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) partneri ir pilnībā apņēmušies sekot šai stratēģijai. Rasmusens arī akcentēja, ka iekšējie uzbrukumi, kurus veic afgāņu drošības spēku formās ģērbtie cilvēki, šo stratēģiju un laika grafiku neietekmēs.

Tiek apmācīti ļoti spējīgi afgāņu spēki, kas uzņemas arvien lielāku atbildību par savas valsts drošību, norādīja NATO ģenerālsekretārs, paužot pārliecību, ka šie spēki būs gatavi uzņemties pilnu atbildību par drošību līdz 2014.gada beigām.

Savukārt no 2015.gada Afganistānā tiks sākta jauna misijā, lai apmācītu, sniegtu padomus un palīdzētu afgāņu spēkiem. Šodien NATO aizsardzības ministri un potenciālie partneri noslēdza pirmo jaunās misijas plānošanas stadiju, un militārie eksperti turpinās šo darbu. Rasmusens sagaida, ka vienošanās par misijas projektu nākamā gada sākumā, savukārt plānam jābūt pabeigtam krietni pirms 2013.gada beigām. NATO ģenerālsekretārs skaidroja, ka patlaban neesot izlemts, cik plaša būs šī apmācības misija, jo plānošanās process ir tikai sācies, tāpat tā būs atkarīga arī no situācijas 2014.gada beigās.

Šodien tika pārrunāta arī pašreizējā situācija Afganistānā, un viens no izaicinājumiem ir iekšējie uzbrukumi, ko veic afgāņu spēku formās tērptie cilvēki, sacīja NATO ģenerālsekretārs. Pēc viņa teiktā, Afganistānas ienaidnieki šos uzbrukumus izmanto, lai mazinātu uzticēšanos starp ISAF un afgāņu partneriem, un šie iekšējie uzbrukumi neliks mainīt esošo stratēģiju. Tāpat šodien tika paziņots, ka pašreizējais NATO vadītās ISAF misijas Afganistānā komandieris Džons Alens kļūs par NATO augstāko komandieri Eiropā. Šīs lēmums vēl jāapstiprina ASV Senātā. Sagaidāms, ka Alens varētu sākt pildīt jaunus pienākumus 2013.gada pavasarī.

Kā ziņots, NATO gatavojas līdz 2014.gada nogalei izvest no Afganistānas ārvalstu spēkus. Rasmusens iepriekš atklāja, ka nākamgad plānots panākt galīgo vienošanos par NATO turpmāko misiju Afganistānā, lai varētu labāk sagatavoties spēku izvešanai un atbildības nodošanai. NATO dalībvalstu aizsardzības ministri šajās dienās tiekas Briselē, lai pārrunātu alianses lomu Afganistānā pēc 2014.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits