Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Reuters: Tripolē notiek apšaudes starp Kadafi spēkiem un nemierniekiem

Lībijas galvaspilsētā Tripolē svētdienas naktī notika apšaudes starp Lībijas vadītāja Muammara Kadafi spēkiem un nemierniekiem.

Nemiernieku pārstāvis paziņoja, ka Tripolē ir sākusies sacelšanās pret Kadafi, un raksturoja to kā galīgo mēģinājumu viņu gāzt. Savukārt Kadafi paziņoja, ka Tripolē ir atvairīts nemiernieku uzbrukums, un apsūdzēja viņus mēģinājumā iznīcināt Lībiju.

Intensīva apšaude Tripolē sākās pēc nakts iestāšanās. Aģentūras Reuters žurnālisti pilsētas centrā ziņoja, ka pēc vairākām stundām apšaude nedaudz apsīkusi, tomēr ložmetēju šāvieni un eksplozijas bijuši dzirdami vēl pirms saullēkta un kaujas notikušas vairākos pilsētas rajonos.

"Nulles stunda ir sākusies. Nemiernieki Tripolē ir sacēlušies," aģentūrai Reuters paziņoja nemiernieku izveidotās un Bengazi pilsētā bāzētās Pagaidu pārejas nacionālās padomes priekšsēdētāja vietnieks Abdelhafizs Goga. "Ir koordinācija ar nemierniekiem Tripolē. Tas bija iepriekš noteikts plāns," sacīja Goga.

Bijušais Kadafi režīma premjerministrs Abdelsalams Džalluds, kurš sestdien pārbēga pie nemierniekiem, telekanālā Al-Jazeera aicināja Tripoli sacelties pret "tirānu" Kadafi. "Šonakt jūs gūstat uzvaru pār bailēm," sacīja Džalluds.

Ziņas par apšaudēm Tripolē izprovocēja sajūsmu nemiernieku galvenajā pilsētā Bengazi un citur Lībijā, kā arī Tunisijas galvaspilsētā Tunisā.

Lībijas informācijas ministrs Musa Ibrahims apgalvoja, ka "nelielas bruņotas bandas" izraisīja nekārtības Tripolē, bet tika sakautas.

"Tripole ir drošībā un to pilnībā kontrolē bruņotās tautas komitejas, brīvprātīgie un godājamie Tripoles iedzīvotāji. Daži kaujinieki iekļuva divos vai trijos Tripoles rajonos, bet viņiem uzbruka un viss beidzās pusstundas laikā," sacīja ministrs.

"Šīm žurkām .. naktī uzbruka tauta, un mēs tās iznīcinājām," sacīja Kadafi audiopaziņojumā, kuru pārraidīja valsts televīzija.

Nemiernieki pirms tam ieņēma Zlitenas pilsētu 160 kilometrus uz austrumiem no Tripoles un Zavijas pilsētu 30 kilometrus uz rietumiem no Tripoles. Tomēr Kadafi spēki turpina cīņu pret nemierniekiem naftas rūpniecības pilsētā Marsalbregā (Bregā), un nemiernieki sestdien bombardēšanas dēļ bija spiesti atkāpties uz šīs pilsētas rūpnieciskās zonas austrumu daļu.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969. gadā, gāžot karali Idrisu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits