Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Sākas Nobela prēmijas nedēļa

Ar laureātu izziņošanu medicīnas kategorijā pirmdien tiks ievadīta ikgadējā Nobela prēmijas nedēļa, kuras laikā uzzināsim arī prestižā apbalvojuma saņēmējus fizikas, ķīmijas un ekonomikas zinātnē, kā arī miera kategorijā. Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju saskaņā ar tradīciju paziņo iepriekš neizziņotā dienā. Analītiķi un bukmeikeri jau ir nākuši klajā ar savām prognozēm par varbūtējiem prēmijas saņēmējiem.

Zviedru zinātnieka un dinamīta izgudrotāja Alfreda Nobela iedibinātā prēmija četrās kategorijās (prēmiju ekonomikā kopš 1968. gada pasniedz Zviedrijas Centrālā banka) tiek piešķirta jau kopš 1901. gada. Diemžēl globālās finanšu krīzes sekas skārušas arī prestižo apbalvojumu, tāpēc 2015. gadā pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā prēmijas laureāti katrā kategorijā saņems mazāk par miljonu dolāru (900 tūkstošu eiro). 

Formāli prēmijas finansiālais apmērs joprojām ir 8 miljoni zviedru kronu, bet Zviedrijas nacionālās valūtas vērtības krituma attiecībā pret dolāru dēļ laureāti saņems 953 tūkstošus dolāru (853 tūkstoši eiro). 2012. gadā finanšu krīze piespieda samazināt prēmijas apjomu no 10 miljoniem zviedru kronu (vairāk nekā miljons dolāru pēc pašreizējā valūtas kursa) līdz 8 miljoniem, bet togad, pateicoties augstākam kronas kursam attiecībā pret dolāru, prēmijas summa dolāros sasniedza 1,2 miljonus. 

Nobela prēmijas naudiskās vērtības samazināšanās nav iedragājusi tās globālo prestižu, tāpēc katru gadu pirms apbalvojuma laureātu izziņošanas izskan minējumi, kas un par kādiem sasniegumiem to varētu saņemt. 

Uzņēmums Thomson Reuters, kam kopš 2002. gada izdevies precīzi prognozēt 37 Nobela prēmijas uzvarētājus medicīnā, fizikā, ķīmijā un ekonomikā, arī šogad iepazīstinājis ar saviem pareģojumiem.  

Kā iespējamos prēmijas ieguvējus medicīnas kategorijā kompānija nosaukusi amerikāņu ģenētiķi Džefriju Gordonu, kurš pierādījis cilvēka zarnu mikrofloras saistību ar imūnsistēmas darbību, un krievu imunologu Aleksandru Rudenski, kurš pēta asins T šūnas, kas atbild par organisma aizsardzību pret infekcijām. 

Ķīmijas kategorijā kā vienus no potenciālajiem balvas saņēmējiem Thomson Reuters min amerikāņus Džonu Gudno un Stenliju Vitingemu par revolucionārajiem pētījumiem, kas palīdzēja radīt litija jonu baterijas.  

Izdevums The Wall Street Journal raksta, ka literatūras kategorijā bukmeikeru galvenie favorīti esot baltkrievu rakstniece Svetlana Aleksijeviča un vairāku globālu dižpārdokļu autors Haruki Murakami no Japānas. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Sākas Nobela prēmijas nedēļa lasiet pirmdienas, 5. oktobra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits