Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Satrauc Kim prombūtne

Kim Čen Ira neparādīšanās pasaulē rada bažas par Ziemeļkorejas nākotni. Ziemeļkorejas amatpersonas trešdien noliedza kaimiņvalstu izlūkdienestu ziņas par izolētās valsts vadītāja Kim Čen Ira slimību, nodēvējot tās par "sazvērestības teoriju", taču nepaskaidroja, kāpēc viņš 9.septembrī neapmeklēja Ziemeļkorejas dibināšanas 60.

gadadienai veltītos pasākumus. Lai apspriestu turpmāko rīcību, Dienvidkorejas līderis Lī Mjun Baks trešdien pat sasauca ārkārtas sēdi ar tuvākajiem padomniekiem, ziņo BBC, atsaucoties uz anonīmu informācijas avotu prezidenta administrācijā. Kaimiņvalstis baidās, ka politiskā krīze ar kodolieročiem bruņotajā komunistiskajā valstī varētu radīt grūti paredzamas sekas visam reģionam. Patiesība — noslēpums

Starptautiskās politikas analītiķi uzskata, ka pat gadījumā, ja Kim Čen Irs atkāpsies no valsts vadīšanas, Ziemeļkorejā nekas daudz nemainīsies. "Manuprāt, Kim Čen Ira izvēlēto stratēģiju, visticamāk, turpinās nākamā vadība. Viņi centīsies iegūt naudu, mēslojumu un naftu no Rietumiem, taču neatteiksies no kodolieročiem," AP sacīja ASV Ārlietu padomes eksperts Gērijs Semors.

ASV, Dienvidkorejas, Ķīnas un citu reģiona valstu amatpersonas trešdien vēl nekomentēja turpmāko situācijas attīstību. "Mums nav pilnībā skaidrs lēmumu pieņemšanas process Ziemeļkorejā, taču mēs skaidri redzam atdevi vai tās trūkumu. Un pēdējās dažās nedēļās atdeve nav bijusi," atzina ASV Ārlietu ministrijas pārstāvis Šons Makormaks. "Mūsu darbinieki vāc informāciju, cik ātri vien spēj, bet pašlaik nekas konkrēts nav zināms," savukārt apgalvoja Dienvidkorejas apvienošanās ministrs Kim Ha Čons. Ķīnas masu mediji ziņās par Ziemeļkorejas neatkarības dienas svinībām valsts vadītāja prombūtni pieminēja tikai pastarpināti.

Baumo visi

Baumas par Kim Čen Ira slikto veselības stāvokli izlūkdienestu aprindās cirkulējušas jau vairākas nedēļas, neoficiālās sarunās vietējiem žurnālistiem atklāj ASV un Dienvidkorejas amatpersonas. Pēdējoreiz viņš redzēts vien 14.augustā, turklāt nesen uz Ziemeļkoreju tika izsaukti pieci ķīniešu ārsti, lai izmeklētu prezidentu, ziņo BBC. Dienvidkorejas laikraksta Chosun Ilbo rīcībā nonākusī izlūkdienestu informācija liecina, ka Kim Čen Irs 22.augustā pārcieta sirdstrieku. Aģentūrai AFP to pašu sacīja kāds anonīms ASV izlūkdienesta darbinieks, tiesa, minot, ka sirdstrieka bijusi "pēdējās divās nedēļās". Turklāt tā neesot tik smaga, lai viņš pēc atveseļošanās neatgrieztos amatā.

No Ziemeļkorejas uz Ķīnu 1994.gadā pārbēgušais bijušais armijas virsnieks Kim San Huņs neizslēdz arī citu versiju. "Viņa vājā veselība nav noslēpums, taču pazušanai var būt arī citi iemesli. Viņu varētu būt ieslodzījusi valdošā kliķe, un, iespējams, arī pirms pazušanas viņš bija tikai armijas marionete. Nav izslēgts arī, ka viņu vienkārši nogalinājuši," Kim San Huņs sacīja The Daily Telegraph.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits