Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Slovēnija un ES noliedz briesmas pēc noplūdes AES

Latvijā radiācijas līmenis pēc bojājuma Slovēnijas AES nav palielinājies.

Slovēnija un Eiropas Savienība (ES) ceturtdien ziņoja, ka apturēta darbība atomelektrostacijā (AES), kurā trešdien notika dzesēšanas šķidruma noplūde. Tās dēļ Eiropas Komisija (EK) visā ES izsludināja radiācijas trauksmi. Vēlāk tika ziņots, ka radiācijas noplūde nav notikusi un videi briesmas nedraud.

Slovēnijas Kodoldrošības administrācija (SNSA) ceturtdien paziņoja, ka Krsko atomspēkstacijā notikusi dzesēšanai paredzētā ūdens noplūde. Noplūdes vieta ir lokalizēta un AES darbinieki novērsīs bojājumus dažu dienu laikā. Arī valsts amatpersonas steidza nomierināt satraukumu par notikušo incidentu. "Pēc manā rīcībā esošās informācijas nekas problemātisks nav noticis," sacīja Slovēnijas iekšlietu ministrs Dragutins Mate, ierodoties uz ES ministru apspriedi. "Vide nav piesārņota, viss ir pilnīgā kārtībā. Situācija ir stabila," ministru citē aģentūra AFP. Arī Slovēnijas ES prezidentūras vadītājs Maja Kocijancičs apstiprināja, ka cilvēkiem un videi briesmas nedraud. AES direktors Stane Rozmans intervijā Slovēnijas radio sacīja, ka AES apturēšana bija standarta procedūra un "nekas neparasts". Slovēnijas kaimiņvalstis Itālija un Austrija informēja, ka nav novērotas radiācijas līmeņa izmaiņas. Latvijā radiācijas līmenis pēc bojājuma Slovēnijas AES galvenajā dzesēšanas sistēmā nav palielinājies, un bojājumi ne mazākajā mērā nav ietekmējuši radiācijas un kodoldrošības situāciju, aģentūru LETA ceturtdien informēja Radiācijas drošības centra direktors Andrejs Salmiņš.

Procesā iesaistījās arī ANO pakļautībā esošā Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA), kas paziņoja, ka novēros Slovēnijas vienīgo AES. "SNSA informēja IAEA Negadījumu un ārkārtas stāvokļa centru par "neikdienišķu notikumu" Krsko AES," teikts IAEA izplatītajā paziņojumā. Aģentūra incidentu ierindojusi zemākajā no četriem trauksmes līmeņiem.

EK trešdienas vakarā izplatīja paziņojumu, ka tās ārkārtas radioloģiskās informācijas apmaiņas sistēma (ECURIE) no Slovēnijas saņēmusi paziņojumu par trauksmes stāvokli. Paziņojumā bija teikts, ka Krsko AES galvenajā dzesēšanas sistēmā sācis zust dzesēšanas šķidrums. Saskaņā ar ECURIE noteikumiem, EK ir jāinformē visas 27 ES dalībvalstis, ja kādā no tām konstatēta kāds kodolincidents. Šī sistēma tika ieviesta pēc Černobiļas AES katastrofas 1987.gadā.

Daudzi gan izteica neizpratni, kādēļ bija nepieciešams izplatīt trauksmi, ja jau pirms tam, trešdienas vakarā, Slovēnija ziņoja, ka viss tiek kontrolēts un briesmas nedraud. Vēl neapmierinātāka bija Austrija, jo nejaušības pēc Slovēnija to un vēl dažas kaimiņvalstis bija informējusi par mācību trauksmi. Pēc dažām minūtēm šī kļūda tika labota un paziņots, ka trauksme ir nopietna. "Nav labi visā Eiropā izsludināt trauksmi, bet Austriju, Itāliju un Ungāriju informēt, ka tas ir tikai mācību brīdinājums," sacīja Austrijas vides ministrs Jozefs Prels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits